Menü
Kosár tartalma

Rózsakvarc

Rózsakvarc

Rózsakvarc hatása, jelentése és tulajdonságai

Rózsakvarc jelentése, név származása

A rózsakvarc nevét jellegzetes rózsaszín színéről kapta, melyet a kvarcban található titán és mangán okoz.

Rózsakvarc tulajdonságai

A rózsakvarc a kvarc ásvány rózsaszínű változata. A rózsaszín legkülönbözőbb árnyalataiban pompázó ásvány áttetsző, általában egyenletes színeloszlásban fordul elő , de majdnem teljesen átlátszó változata került elő Dél-Afrikából , illetve találtak foltos színezetű, felhős ásványokat is több kőzetben. Gyakran hatágú csillag alakú aszterizmus figyelhető meg az ásványban, melyet a kvarcban található erezettség és a fénysugarak áthatolását akadályozó zárványok (általában rutilzárványok) okoznak. Tömeges megjelenésű, általában nem jól kristályosodik.
Nagyon kemény ásvány, nem hasad, viszont könnyen törik, ezért a rózsakvarc kövek megmunkálása nagy óvatosságot igényel.
Sugárzás hatására színe megváltozik, erős napfénynek kitéve hamar kifakul.
Legnagyobb lelőhelyek Brazília, Madagaszkár, az Egyesült Államok és Dél-Afrika területén találhatóak. Szép példányok kerültek elő USA Maine tagállamában található, Rumford városához közeli pegmatit kőzetekből.

Rózsakvarc használata, története

A rózsakvarc kristály történelmi múltjáról keveset tudunk, de kerültek elő ásványok mezopotámiai régészeti lelőhelyekről, asszír és római ékszerek közül. A középkori királyi jelvények kedvelt díszítőköve volt.
Napjainkban a kvarcváltozatok közül talán a leginkább kedvelt és vásárolt ásvány.
Elsősorban az ékszeripar használja fel drágakőként. A női ékszerek kedvelt alapanyaga. Gyönyörű egyedi ékszer készül belőle. Aszterizmusának köszönhetően szívesen foglalják gyűrűkbe, de leginkább gyöngy vagy kaboson formára csiszolják, mely szintén kiemeli az ásvány e tulajdonságát. A eredeti madagaszkári rózsakvarcot nagyon kedvelik az ékszerészek, mert sötét, élénk rózsaszínű. A brazil rózsakvarc színe jóval világosabb. Dísztárgyakat is készítenek belőle, illetve használati tárgyak és építészeti elemek díszítőköveként is ismert.

Rózsakvarc kristály legenda

A történelemben a szerelem, a szeretet és a szív köve ként ismert.
Az ókori mitológia szerint a szerelem isteneinek ajándéka ez az ásvány, melyet az emberiség számára küldtek, hogy találják meg a szerelmet. Így régóta szerelem bevonzó kőként használták. 
Egy régi indián legenda arról szól, hogy ez az ásvány nem más, mint az a megkövesedett rózsa, amit egy szegény ifjú adott gazdag szerelmének, akitől a lány apja eltiltotta és halál várt mindkettőjükre.

Napjainkban is említik a rózsakvarcot az egyetemes szeretet köveként.

Az egyiptomi legendában Isis rózsakvarcot használt isteni fiatalságának és szépségének megőrzésére.

Ókori Egyiptom sírjaiban rózsakvarcból készült arcmaszkokat találtak.

Úgy gondolják, hogy a régiek úgy érezték, hogy a rózsakvarc tisztán tartja arcbőrüket és megelőzi a ráncokat

Rózsakvarc hatása, gyógyító ásvány

Az elektromágneses sugárzást semlegesítő hatásának köszönhetően egészségre gyakorolt hatása is ismeretes.
Pozitív hatása a szervezetre, egyéb testi- lelki területen is jól ismert. A legerősebb energiát adó kövek közé tartozik, az energia fokozására használják. 

Csökkenti az asztma tüneteit.

Kedvezően hat a szív működésére, biztosítja a megfelelő vérellátást, vérkeringést és vérnyomást. Megerősíti a szívet.
Alvási zavarok, rémálmok esetén is alkalmazzák. Stressz és depresszió kezelésénél  nyugtató hatása érvényesül. Támogatja az érzelmi egyensúly megtalálását, a hangulatingadozások megszüntetését.

Segíthet a női betegségek leküzdésében, javítja a nők termékenységét

A szív csakra köveként is ismert. A kapcsolatokban a pozitív változás kulcsa, segíti megélni a feltétel nélküli szeretetet. Az érzelmi blokkokat feloldja, így segíti a szerelem és szeretet megtapasztalását.
Megszabadít a negatív gondolatoktól, segíti az alkotó gondolatok, életöröm, gyengédség, szerelem megtalálását.
A megfelelő társ bevonzására, vagy akár a szakítást követő lelki sebek gyógyítására is alkalmazzák a rózsakvarcot, lélekre gyakorolt gyógyhatása miatt.

Rózsakvarc tulajdonságai

Ásványrendszer: 

III. Oxidok és hidroxidok

Ásvány alak (morfológia): 

Kristályos

Kristályrendszer: 

Háromszöges rendszer (trigonális)

Keletkezés: 

Pegmatitos

Kémiai elnevezés: 

Szilícium-dioxid

Képlet: 

SiO2

Mohs-keménység: 

7

Szín: 

Rózsapiros, Rózsaszín

Átlátszóság: 

Átlátszó, Áttetsző

Fénytörésmutató: 

1,544-1,553

Kettőstörés: 

+0,009

Színszórás (diszperzió): 

0,013

Fényesség: 

Üvegfény

Többszínűség (pleokroizmus): 

Gyenge: rózsaszín, halványrózsaszín

Karcszín: 

Fehér

Fluoreszencia: 

Gyenge, sötétibolya

Fajsúly: 

2,65

Hasadás: 

Nem hasítható

Törés: 

Kagylós, Rideg

Külföldi lelőhely: 

Afrika, Brazília, India, Madagaszkár, Oroszország, Skócia, Spanyolország, USA

Alternatív évfordulós ajándék: 

Második házassági évforduló ajándéka

Testi hatásai: 

Alvászavarra jó hatással van, Segít a szívbetegeknek, Vérkeringést helyreállító hatású

Lelki hatásai: 

Elősegíti a boldog álmokat, Enyhíti a depressziót és a hangulatingadozásokat, Erősíti a képzeletet és a kreativitást, Feledteti gondjainkat

Rózsakvarc állatöv jegye: 

Bika, Rák, Mérleg 

Ajánlott linkek:  //en.wikipedia.org/wiki/Quartz#Rose_quartz: Rózsakvarc leírása, //hu.wikipedia.org/wiki/Rózsakvarc: Rózsakvarc ismertető

Rózsakvarc inga - Szívcsakra harmonizáló Rózsakvarc inga - Szívcsakra harmonizáló
Új Legkeresettebb
Rózsakvarc Inga A rózsakvarc, ismert mint a "szeretet köve", elősegíti az érzelmi gyógyulást és az önszeretetet, miközben segít harmonikus kapcsolatok kialakításában. Ideális eszköz a meditációhoz, az érzelmi egyensúly helyreállításához és a személyes kapcsolatok erősítéséhez. Engedd, hogy ez a róz..
Ár: 4 700 Ft
7 csakra karkötő:  afrikai türkiz - hegyikristály - jáspis - karneol - lápisz lazuli - rózsakvarc - tigrisszem 7 csakra karkötő:  afrikai türkiz - hegyikristály - jáspis - karneol - lápisz lazuli - rózsakvarc - tigrisszem
Legkeresettebb
7 csakra karkötő Érezd jól magad minden nap! Válaszd az 7 csakra karkötőt, amely pozitív energiával tölt fel, és segít az élet minden területén! Afrikai türkizből,  hegyikristályból, jáspisból, karneolból,  lápisz lazuliból,  rózsakvarcból, tigrisszemből készült csakra karköt..
Ár: 4 620 Ft
Rózsakvarc ásvány szív Madagaszkárból A rózsakvarc ásvány az egyik legnépszerűbb kvarc, a rózsaszín különböző árnyalataiban található. Ezeket a szíveket madagaszkári rózsakvarcból faragták.A rózsakvarc a szívcsakra ásványa, segíti harmonizálni a működését.Támogatja az érzelmek megélését, a..
Ár: 2 990 Ft
Rózsakvarc kaboson drágakő Magas minőségű kaboson, kitűnő csiszolással...
Ár: 3 550 Ft
Rózsakvarc szív medál levél és rózsa díszítéssel Rózsakvarc szív medál levél és rózsa díszítéssel
Új Legkeresettebb
Szív rózsakvarc medál fém foglalatbanGyönyörűen megtervezett szív alakú rózsakvarc medál, levél és rózsa díszítéssel. Rózsaszínű rózsakvarcból lett csiszolva a medál ásvány része.  A rózsakvarc a szerelem köve. Minden kapcsolatban segít a bizalmat és a harmóniát helyreállítani. Támogatja a..
Ár: 3 840 Ft
7 csakra karkötőAmetisztből, jádéból, jáspisból, karneolból, rózsakvarcból, szodalitból, tigrisszemből készült csakra karkötő.Csakrákhoz ezek az ásványok találhatok a karkötőben: Korona csakra: Fehér jádeHarmadik szem csakra: Lila ametisztTorokcsakra: Kék szodalitSzívcsakra: Rózsaszín rózsakvar..
Ár: 3 870 Ft
Rózsakvarc gyerek karkötő Rózsakvarc gyerek karkötő
Legkeresettebb
Rózsakvarc kristály karkötő gyerekeknek Világos rózsaszín rózsakvarc kristályból készült karkötő, gyerek méretben.  Az ásványgyöngyök mérete 4mm-es.  Rózsakvarc a szeretet karkötője Örömet és boldogságot okoz. Növeli a szeretet energiáját, segít érezni a felénk irányuló szeretetet..
Ár: 2 020 Ft
Cica a holdon rózsakvarc medál Cica a holdon rózsakvarc medál
Új Legkeresettebb
Rózsakvarc medál Holdon ülő cicával Az ásvány medál kifogástalan minőségű rózsakvarcból készült.  A medál rózsakvarc kabosonján egy fémből készült cica ül a Holdon.A rózsakvarc egy gyönyörű rózsaszínű ásvány. A rózsakvarc kristály elősegíti a  szeretetet. Enyhíti a feszültséget a sz..
Ár: 3 060 Ft
1 - 20 megjelenítése 47 közül (3 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.