Menü
Kosár tartalma

Korall

Korall

Korall hatása, jelentése és ásvány jellemzői

Korall jelentése, név származása: 

A korall elnevezése a görög korallion szóból ered, amelynek jelentését a mai napig nem sikerült megfejteniük az etimológusoknak.

Korall ásvány jellemzői: 

Amit az ékszeriparban korallként dolgoznak fel, az valójában a trópusi tengerekben élő állatok, a korallok külső váza.
Anyaga kalcium-karbonát (CaCO3), trigonális kalcit formájában.

A korallok trópusi tengerekben élő, kolóniákat alkotó virágállatok. Vázaik bozót vagy faszerű alakban nőnek. Az ágak keresztmetszete általában kerek, felfelé vékonyodnak. Helyenként bütykös kinövések láthatóak rajtuk. Felületük hosszanti irányban vagy spirálisan barázdált, ami a korall valódiságának a jegye. A korallágak 20-40 cm hosszúak, átmérőjük elérheti a 6 cm-t.

Savban pezsegve oldódik, a lúgok is károsíthatják, sőt még a test verítéke is megtámadhatja.

A korall színe az anyagát kiválasztó állatok fajához igazodik. A mészkőképződmény piros, rózsaszín, kék, fehér és fekete változatban fordul elő.

Fehér korallt gyakran festik vörösre, mert a ritkább vörös korall ára magasabb. 

Klasszikus korall lelőhely a Földközi-tenger, elsősorban az itáliai, szicíliai, algériai és tunéziai partvidék. Jelentős korall-előfordulások vannak az Indiai- és Csendes-óceánban is.

Korall ásvány története: 

A vörös korall egyike azoknak a szerves anyagoknak, melyeket évezredek óta használnak ékszerkészítés céljára. Színe és könnyű megmunkálása keltette fel az érdeklődést iránta.

Az ókorban a korallok eljutottak a Földközi-tenger térségéből Kínába, Japánba és Indiába, ahol ez az anyag ritkaságnak számított. A mediterránium népei már az ősidőkben viselték. A korallhalászat és korallipar ősi központjai: Eoli-szigetek, Etruria, Szirakuza, Szmirna. A kelták fegyvereiket és lovaik kantárját korallokkal ékesítették. Sírjaikban sokszor akadtak erősen megkopott korallékszerekre. Svájcban ősi sírokban nemeskorallok törött darabjaira bukkantak, melyeket bizonyára amulettként használtak. Egy sumer istenségnek szentelt ékszerek között is találtak ilyet. Az ókori zsidók szemében olyan értéke volt, mint az ezüstnek és a jó minőségű aranynak. A középkorban a legkedveltebb, betegségektől és szerencsétlenségtől védelmet nyújtó amulettek közé tartozott.

Ékszer céljára a legkeresettebbek a piros nemeskorall - Corallium rubrum - sötétpiros ágai, valamint a - Corallium nobile - ágai. Léteznek szabálytalan foltos, rózsaszínű és fehér korallok is. A korallokat golyókká csiszolják. A kis töredékdarabokat nyakláncnak dolgozzák fel. A nagyobb darabokból dísztárgyakat és kámeákat vésnek.

A 16-19. század között Trapaniban, Nápolyban és Genovában a kézművesek apró koralldarabkákat fa- vagy arannyal borított fémfelületekre ragasztottak és különféle tárgyakat ékesítettek velük: ékszerdobozokat, tálcákat, képkereteket, tükröket és templomi díszeket, fejdíszeket, fülbevalókat, kámeákat, brossokat, karkötőket.

A Nápolyi öbölben fekvő Torre del Greco városban dolgozzák fel a világ összes felszínre hozott nemeskoralljának 90 százalékát.

Az alapanyag nagy része a feldolgozás során elvész. Ez az oka, hogy egyes korall ékszerek grammja többe kerül, mint az arany ékszereké.

A híres természettudós, Plinius arról számolt be, hogy az I.sz. első században a nemeskorallokat az Itáliai-félsziget nyugati partja mentén, az Oroszlán-öbölben és Szicília vizeiben halászták. A telepeket hálókkal húzták ki vagy vasszerszámokkal vágták el. Manapság búvárok hozzák fel a felszínre, de használnak kisebb tengeralattjárókat és távirányítású robotokat is.

Korall ásvány régi legendája: 

A néphit szerint a korall azt is megmutatja, ha viselője beteg. Élénk vörös színe ilyenkor elhalványul s csak viselője felgyógyulásakor nyeri ismét vissza eredeti színét.

Ennek a népi megfigyelésnek az alapját az a megfigyelés adja, hogy az izzadó, lázas beteg testén viselt korall felülete az izzadság szerves savai miatt kifakul. A vékony kikezdett réteg azonban hamar lemállik, az erős izzadás megszűnése után kis idő múlva a korall is 'meggyógyul'.

Korall hatása, gyógyító ásvány: 

A korall kő ősidők óta erős védőkő. Úgy tartották, hogy leviszi a lázat, vesekőhajtó, illetve szembetegségek kezelésére is alkalmas. Emellett hittek abban is, hogy akinek korallja van, annak nem ártanak a forgószelek és a villámcsapások.

A vörös korall az anyaságot szimbolizálja. Úgy gondolták, hogy minden várandós anyának viselni kell egy vörös korall nyakláncot, fülbevalót vagy medált, mert ez biztosítja a gyerek egészséges fejlődését az anyaméhben. A vörös korall jó a vérkeringési zavarok, vérszegénység, meddőség, menstruációs zavarok, veszélyeztetett terhesség esetén. Fokozza a szexuális vágyat, könnyíti a szülést. Hatással van a petefészek működésére, enyhíti a klimaxos panaszokat. A vörös korall a legyengült szervezetnek ad erőt, fokozza az aktivitást és a munkakedvet, javítja az állóképességet. Miután a tenger mélyén él, a tengerek nyugalmát, végtelen erejét, szépségét és tisztaságát hordozza magában. Az otthon, a biztonság és a jólét köve. Elűzi a félelmet, pánikot és depressziót. Kiegyensúlyozottságot biztosít az ékszer viselőjének.

A rózsaszín korall szabályozza a szívritmust, eltávolítja a szervezetből a káros anyagokat és csillapítja a végtagfájdalmakat. A rózsaszín a baráti kapcsolatokat erősíti.

A hússzínű korall a vérkeringést erősíti és segíti a veseműködést.

A fehér korall elűzi a gondokat, elősegíti a logikus gondolkodást.

A rózsaszín foltokkal tarkított fehér korall az érzelmek tisztaságának biztosítéka. Távol tartja a negatív érzelmeket, mint az irigység, a féltékenység, a kapzsiság. Harmóniát teremt a lelkünkben.

Korall tulajdonságai

Ásványrendszer: 

IX. Organikus (szerves) vegyületek

Kristályrendszer: 

Háromszöges rendszer (trigonális)  

Mohs-keménység: 

3-4

Szín: 

Fehér, Fekete, Kék, Piros, Rózsaszín

Átlátszóság: 

Átlátszatlan

Fénytörésmutató: 

1,486-1,658

Kettőstörés: 

-0,172

Színszórás (diszperzió): 

Nincs színszórás

Többszínűség (pleokroizmus): 

Nincs pleokroizmusa

Karcszín: 

Fehér

Fluoreszencia: 

Gyenge

Fajsúly: 

2,6-2,7

Hasadás: 

Nem hasítható

Törés: 

Egyenetlen, Szilánkos

Külföldi lelőhely: 

Biscaye-öböl, Földközi-tenger, Hawaii, Japán, Kanári-szigetek, Maláj-szigetvilág, Vörös-tenger

Alternatív évfordulós ajándék: 

Harmincötödik házassági évforduló ajándéka

Korall állatöv jegye: 

Halak

Ajánlott linkek: 

//en.wikipedia.org/wiki/Coral: Korall ismertető

Ebben a ketagóriában nem találhatóak termékek.

Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.