Menü
Kosár tartalma

Sztromatolit

Sztromatolit

Sztromatolit ásvány jellemzői

Sztromatolit jelentése, név származása: 

A sztromatolit elnevezése a görög "réteg" és "kő" szavak összetételéből származik, utalva hullámos, lemezes rétegeltségére.

Sztromatolit ásvány jellemzői: 

A sztromatolit mikroorgazmusok, főleg fotoszintetizáló kékbaktériumok, cianobaktériumok által létrehozott félgömb, vagy kupola alakú üledékszerkezet, sekély, part menti övezetekben. Ezek az alacsony szervezettségű algák ragacsos felületükkel, szálacskáikkal megkötik az üledékrészecskéket, szemcseméretű karbonátokat és mészkőtestté szilárdulnak meg. A hullámos, lemezes szerkezetet ezek a rétegződések adják. Ez a lerakódás rendkívül lassú folyamat. Egy 5 cm-es üledékréteg kialakulása is 100 évet ölel át. Ahhoz pedig, hogy elérje az 1 méteres magasságot akár 2000 évnek is el kell telnie. Alakjukat az algák évszakos aktivitásának változása és a közvetlen környezet (árapály, hőmérséklet, napfény, vízmennyiség, áramlat) befolyásolja. A sötét ? világos sávok váltakozását pedig a vas két, illetve három vegyértékű formájának megkötése okozza.

Története: 

A legrégebbi sztromatolit maradványok több mint 3 milliárd évesek. Jelentős szerepet játszottak a magasabb életformák kialakulásában, fotoszintetizálásuk, oxigén kibocsájtásuk révén. Az első élő sztromatolitokat 1956-ban fedezték fel, korábban csak ősi leleteket találtak. Napjainkban is találhatók élő sztromatolt telepek, olyan extrém körülmények között (magas sugárzás, sótartalom, vízhőmérséklet), ahol a magasabb rendű élőlények nem élik túl ezeket az életfeltételeket. Harmelin Pool (Nyugat-Ausztrália) az utolsó élő sztromatolit lelőhelyek egyike. Itt található a legtöbb és legsokfélébb sztromatolit a világon, több mint 50 fajta található ezen a partszakaszon. A mexikói Yucatan-félszigeten található telep hossza is meghaladja a 10 km hosszúságot.

Keletkezés: 

Üledékes

Mohs-keménység: 

3

Szín: 

Barna, Fekete

Átlátszóság: 

Átlátszatlan

Fajsúly: 

2,7-2,9

Hasadás: 

Nem hasítható

Felhasználás: 

Ajándék dísztárgy, Dekoráció, Dísztárgyak, Drágakő ékszer

Külföldi lelőhely: 

Ausztrália, Bolívia, Mexikó, Peru
1 - 4 megjelenítése 4 közül (1 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.