Menü
Kosár tartalma

Citrin

Citrin

Citrin ásvány jellemzői

Név származása:

A citrin neve a latin "citrus" = citrom szóból származik, mely jellegzetes sárga színére utal.

Ismertető :

A citrin a kvarc sárga színváltozata.
Színét a vas beépülése okozza.

Kristályait két hatszög alapú dipiramisra hasonlító hatlapú prizma alkotja. A kristályok többé-kevésbé nyúltak, általában 10-15 centiméter hosszúságot érnek el.

Belső szerkezetének köszönhetően különböző szögekből nézve két különböző színt mutat. Ez különbözteti meg az égetett füstkvarctól és ametiszttől, melyeknek nincs pleokroizmusa.

Általában zárványmentesek. Színeloszlása sokkal egyenletesebb, mint az ametisztnek A természetes citrinekben gyakran előfordul felhős színeloszlás is, míg az égetett kövekben ez sávos.

Hevítve a kristályt alacsonyabb hőmérsékleten színe világosabbá válik, magasabb hőmérsékleten megzavarosodik.

A citrint a röntgensugárzás barnára, a rádiumsugárzás feketésbarnára változtatja.

Története:

A középkortól kezdve a citrin kedvelt ékkő.

Gyógyító hatásai a múltban a topázhoz kötődtek és topázként is említették.

Medici Katalin francia királynőnek volt egy 12 drágakővel díszített öve, melyben a kövek az év 12 hónapjából egy-egy hónapot jelképeztek. A citrin a november hónapot szimbolizálta.
Élénk színével derűt, jókedvet, pozitív energiát sugározva a szürke napokba.

Népszerűségének csúcsa a viktoriánus korra tehető.

Napjainkban is elsősorban az ékszergyártásban hasznosítják. Sokféle formára csiszolható. Természetes és mesterséges megvilágításban egyaránt jól mutat.
Gyakori az utánzatuk, melyet üvegből, vagy egyéb kvarcok hőkezelésével állítanak elő.

Ma a legtöbb citrint Brazília szállítja. Ezek színe jellemzően citrom- és narancssárga.
Madagaszkárban is nagy mennyiségű citrin található, de ezek többsége topázsárga. Európában a legjelentősebb lelőhelyek Spanyolországban vannak. Az itt fellelhető ásványok vörösesbarna színük után madeira-topáz vagy spanyol-topáz néven kerülnek forgalomba, helytelenül. Skóciában található citrin barnás, vagy füstös sárga.

Az ásvány ékszerként viselve nem csak szépsége, de gyógyító hatása miatt is közkedvelt.
Jelenléte a lakásban pozitív energiával tölt el. Jótékonyan hat kedélyünkre, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot eredményez.

Régi legenda:

Az angol-skót háborúk idején a skót harcosoknak volt egy amulettjük, melyet mindig magukkal vittek a csatákba. Ez az amulett drágakővel díszített bross volt. Ezüst foglalatokba kedvelt ásványként füstkvarcot vagy citrint foglaltak bele. Az amulett több célt is szolgált. Egyrészt oltalmazta viselőjét a harcokban, másrészt a skótok vállára erősített nehéz gyapjúkendőt tartotta. Ha a viselője mégis elesett, az amulett szerepe még nem ért véget. Aki megtalálta a holttestet kötelessége volt a halottat tisztességesen eltemetni. Ezáltal a bross az ő tulajdona lett.

Ásványrendszer:

III. Oxidok és hidroxidok

Ásvány alak (morfológia):

Kristályos

Kristályrendszer:

Háromszöges rendszer (trigonális)

Keletkezés:

Magmás, Metamorf, Pegmatitos, Üledékes

Kémiai elnevezés:

Szilícium-dioxid

Képlet:

SiO2

Mohs-keménység:

7

Szín:

Aranysárga, Barnásnarancs, Citromsárga, Halványsárga, Méz, Narancssárga, Sárga, Sárgásbarna, Topázsárga, Vörösesbarna

Átlátszóság:

Átlátszó

Fényesség:

Üvegfény

Többszínűség (pleokroizmus):

Sárga, Világossárga

Karcszín:

Fehér

Fluoreszencia:

Nem fluoreszencil

Fajsúly:

2,65

Hasadás:

Nem hasítható

Törés:

Kagylós, Rideg

Összetéveszthető:

Topáz, Turmalin

Felhasználás:

Drágakő ékszer

Külföldi lelőhely:

Brazília, Franciaország, Madagaszkár, Morvaország, Skócia, Spanyolország, Ural-hegység, USA

Évfordulós ajándék:

Tizenharmadik házassági évforduló ajándéka

Alternatív évfordulós ajándék:

Tizenhetedik házassági évforduló ajándéka

Hónapkő:

November

Testi hatás:

Emésztőrendszer rendellenességeire, Immunrendszer betegségeire, Javítja a veseműködést, Máj, Segít a szívbetegeknek, Serkenti a szövetregenerációt

Lelki hatás:

Boldoggá tesz, Jókedvre serkent, Kiegyensúlyozottság, Kreativitást támogatja, Megmutatja a helyes utat, Növeli a lelki tudatosságot, Örömet szerez, Pozitív energiával tölt fel, Segít a lelki feltöltődésben, Támogat a helyes döntéshozatalban

Citrin állatöv jegye:

Ikrek

Ajánlott linkek:

//en.wikipedia.org/wiki/Citrine#Citrine: Citrin ismertető, //hu.wikipedia.org/wiki/Citrin: Citrin ismertető, //www.mindat.org/min-1054.html: Citrin ismertető
Achát-Akvamarin-Amazonit-Ametiszt-Citrin-Dalmata jáspis-Goldstone-Hópehely obszidián-Jáspis-Karneol-Lápisz lazuli-Mookait jáspis-Ónix-Prehnit-Rodokrozit-Rózsakvarc-Szodalit-Tejkvarc-Tigrisszem-Turmalin-Turmalinkvarc Karkötő Achát-Akvamarin-Amazonit-Ametiszt-Citrin-Dalmata jáspis-Goldstone-Hópehely obszidián-Jáspis-Karneol-Lápisz lazuli-Mookait jáspis-Ónix-Prehnit-Rodokrozit-Rózsakvarc-Szodalit-Tejkvarc-Tigrisszem-Turmalin-Turmalinkvarc Karkötő
Legkeresettebb
Azonosító: 5644-3
Achát-Akvamarin-Amazonit-Ametiszt-Citrin-Dalmata jáspis-Goldstone-Hópehely obszidián-Jáspis-Karneol-Lápisz lazuli-Mookait jáspis-Ónix-Prehnit-Rodokrozit-Rózsakvarc-Szodalit-Tejkvarc-Tigrisszem-Turmalin-Turmalinkvarc Karkötő..
Ár: 690Ft
1 - 8 megjelenítése 8 közül (1 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.