Menü
Kosár tartalma

Vezuvián

Vezuvián

A vezuvián ásvány élettani hatása, kialakulása és tulajdonságai

A vezuvián ásvány egyik különlegessége a természetet idéző, inspiráló zöldes-barnás árnyalatában rejlik. Ismerd meg ennek az érdekes ásványnak a tulajdonságait, és használd ki a vezuvián ékszer viselése során az ásvány gyógyhatásait és pozitív élettani hatását!

Az vezuvián ásvány kialakulása

A vezuvián szilikátásvány, úgynevezett kontaktmetamorf ásvány. Ez azt jelenti, hogy gyakran a mészkő és a magmás kőzetek találkozási pontjaiban alakul ki. Magyarországon Polgárdi környékén található vezuvián lelőhely, többnyire Norvégia, az USA, Románia, Olaszország és Oroszország a főbb lelőhelyek.

A vezuvián (idokráz, idokrász, vesszunit) ásvány elnevezése

A vezuvián ásvány egyik lelőhelyéről, az olaszországi Vezúvról kapta nevét. Több elnevezéssel is találkozhatsz, ilyen például az idokrász (mely az eidosz és a krasze szóösszetételből jön, jelentése alak ill. keverék). Találkozhatsz még a vesszunit névvel, illetve a vezuvian, idokráz írásmódokkal is.

A különböző változatokat különböző névvel illették. Egyik érdekes változata a mangánvezuvian vagy mangánidokrász, melyben mangán is található.

A sárga, fehér változat neve kalifornit vagy xantit, a kék vezuvián a ciprin, a zöld, barna és fekete változatokat viljuit néven említjük.

Milyen a vezuvián színe?

A gyanta- vagy üvegfényű vezuvián ásvány olajzöld, zöld, sárga, fehér, sárgásbarna, vörös és szürke árnyalatokban található meg.

Az Azurit ásványboltban kizárólag eredeti vezuvián ásványokat és vezuviánból készült ásványi ékszereket, marokköveket találsz.

A vezuvián ásvány hatása – mire jó a valódi vezuvián?

A vezuvián ásvány hatása testi szinten emésztésjavító, anyagcsere-serkentő tulajdonságaiban mutatkozik meg. Segíthet májproblémák esetén, gyulladásgátló, savtalanító, méregtelenítő hatású. Segíthet az allergiás és a depressziós tünetek enyhítésén is.

A vezuvián (idokráz) gyógyító hatásai közt említjük, hogy nagyban hozzájárul a sejtek, szövetek – többek közt a fogzománc – regenerációjához is.

A vezuvián lelki szint segít leküzdeni a félelmeket, oldja a rosszul berögzött szokásokat, mintákat - ily módon elősegíti szellemi fejlődésünket. Ez utóbbi tulajdonságának köszönhető, hogy a vezuvián ékszer nyitottá teszi viselőjét az új dolgok felfedezésére, befogadására, és ösztönzi a kreativitás kibontakozását is.

A vezuvián ásványt a napfonat- és a torokcsakra ásványaként jegyezzük.

Kinek ajánlott a vezuvián ásványi ékszer viselése?

A vezuvián ásványból készült ékszer viselése ajánlható, ha a fenti fizikai-lelki hatásokat szeretnék kibontakoztatni. Csodálatos árnyalatai miatt a földszíneket kedvelők kedvenc ásvány ékszere lehet.

Az vezuvián karkötő többnyire szemcsekövekből (vezuvián ásvány chips karkötő) készül, de gyakran megtalálható az Azurit.hu ásvány ékszer webáruházban is marokkő formájában is.

Melyik horoszkóp ásványa a vezuvián?

A vezuvián ásványt az ásványok nyugati horoszkóp szerinti besorolásában a Nyilas és a Bak csillagjegyhez rendelik.

Az vezuvián ásvány további alkalmazása

A vezuvián kristály leginkább ajándék, dísztárgy ill. drágakő, ékszer formájában kerül feldolgozásra.

Vezuvián ásvány jellemzői

Szinonima neve: 

Idokrász, Wiluit

Ásványrendszer: 

IV. Szilikátok

Ásvány alak (morfológia): 

Kristályos

Kristályrendszer: 

Négyzetes rendszer (tetragonális)

Keletkezés: 

Metamorf

Kémiai elnevezés: 

Kalcium-alumínium-szilikát

Képlet: 

Ca10Mg2Al4(SiO4)5(Si2O7)2(OH)4

Mohs-keménység: 

6,5

Szín: 

Olajzöld, Sárga, Sárgás, Sárgásbarna, Szürke, Vörös, Vöröses, Zöld

Átlátszóság: 

Átlátszó, Áttetsző

Fénytörésmutató: 

1,700-1,721

Kettőstörés: 

+-0,005

Színszórás (diszperzió): 

0,019

Fényesség: 

Gyantafény, Üvegfény

Többszínűség (pleokroizmus): 

Gyenge, Sárga, Sárgásbarna, Sárgászöld, Színtelen, Világosbarna

Karcszín: 

Fehér, Szürke

Fluoreszencia: 

Nem fluoreszencil

Fajsúly: 

3,35-3,45

Hasadás: 

Tökéletlen

Törés: 

Egyenetlen, Szilánkos

Felhasználás: 

Drágakő ékszer

Külföldi lelőhely: 

Kanada, Kenya, Mexikó, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Románia, Sri Lanka, Svájc, USA

Ajánlott linkek: 

//en.wikipedia.org/wiki/Vesuvianite: Vezuvián ismertető, //hu.wikipedia.org/wiki/Vezuvi%C3%A1n: Vezuvián ismertető, //www.mindat.org/min-4223.html: Vezuvián ismertető
1 - 1 megjelenítése 1 közül (1 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.