Menü
Kosár tartalma

Jáspis

Jáspis

Jáspis ásvány jellemzői

Szinonima neve:

Szarukő

Név származása:

A jáspis a görög "jasper" szóból származik, melynek jelentése foltos, pettyes kő. A "jasper" szó eredetileg a perzsa "yashp" szó.

Ismertető :

A jáspis átlátszatlan, mikrokristályos kvarc változat.

Megjelenési formája tömött, fürtös, vesés, cseppköves.
A szilicium-dioxid mellett akár 20%-ban, szerves anyagokat és ásványi oxidokat tartalmaz, ezek határozzák meg kémiai és fizikai tulajdonságait, például: színét, mintáját, és megjelenését.

Egyszínű jáspis ritka, általában sokszínű, tarka, mintás, csíkos felülettel rendelkezik. Jellemző színe a piros, vörös, zöld, sárga, barna és néha a kék.

Jáspis ritkán fordul elő önmagában, általában acháttal és opállal ásványtársulást alkot.

A világ minden táján megtalálható.
Magyarországon Gyöngyösorosziban lehet nagyon szép példányokat találni.

Története:

Ősidők óta kedvelik ezt a követ.

Több ezer éve szobrokat, tálakat, vázákat, tubák dobozokat, asztallapokat, mozaikot, építészeti tárgyakat, ékszereket és más díszeket készítenek belőle.

Az ókori világ kedvence volt, az arab, asszír, görög, héber, latin, perzsa irodalomban is megtalálható.

A Bibliában is szerepel, János apostol Jelenéseinek könyvében:

"A mennyei Jeruzsálem:

A falak jáspisból épültek, a város pedig tükörfényes színaranyból. A város falának alapköveit mindenféle drágakő ékesítette. Az első alapkő jáspis, a második zafír, a harmadik kalcedon, a negyedik smaragd, az ötödik szárdonix, a hatodik karneol, a hetedik krizolit, a nyolcadik berill, a kilencedik topáz, a tízedik krizopráz, a tizenegyedik jácint, a tizenkettedik ametiszt."

A legnagyobb megmunkált jáspis darab, egy Szentpétervári múzeumban van, egy óriás faragott ovális edény, melyet a 19. század elején készítettek. Méretei: 5,04 × 3,22 méter és 16 tonna.

Régi legenda:

Egy régi legenda szerint megvéd a gonosz szellemektől és erőktől, bátorságot ad és a fájdalmat enyhíti.

A vörös jáspis a vért szimbolizálta az indián kultúrákba, szerintük a legjobb kapcsolat a föld energiájával.

Összehangolja a csakrákat, egyensúlyba hozza a Yin és Yang energiákat, ezzel segíti a gyógyulást.

Ásványrendszer:

III. Oxidok és hidroxidok

Ásvány alak (morfológia):

Kristályos

Kristályrendszer:

Háromszöges rendszer (trigonális)

Keletkezés:

Hidrotermás, Magmás, Üledékes

Kémiai elnevezés:

Szilícium-dioxid

Képlet:

SiO2

Mohs-keménység:

6,5-7

Átlátszóság:

Átlátszatlan

Fénytörésmutató:

1,54

Fényesség:

Viaszfény

Fluoreszencia:

Nem fluoreszencil

Fajsúly:

2,58-2,91

Hasadás:

Nem hasítható

Törés:

Egyenetlen

Felhasználás:

Ajándék dísztárgy, Dekoráció, Drágakő ékszer, Használati eszköz, Iparművészeti tárgyak

Külföldi lelőhely:

Franciaország, India, Németország, Oroszország, USA

Hónapkő:

Október

Jáspis állatöv jegye:

Kos, Mérleg, Skorpió, Szűz

Ajánlott linkek:

//de.wikipedia.org/wiki/Jaspis: Jáspis ismertető, //en.wikipedia.org/wiki/Jasper: Jáspis ismertető, //en.wikipedia.org/wiki/Orbicular_jasper: Jáspis ismertető, //hu.wikipedia.org/wiki/Kvarc: Jáspis ismertető
Azonosító: 6824-3
Lencse formájú ásvány karkötő. Vegyes ásvány gyöngyökből fűzött karlánc. Minden karkötő egyedi, különböző fajtájú gyöngyszemek találhatók rajtuk. A felsorolt ásványok csak iránymutatók, eltérések lehetnek, van amelyik karkötőben az egyik ásványból több van, a másikból egysem. ..
Ár: 4 550Ft
Azonosító: 6156-36
Jáspis ásványból faragott szívVörös ás piros árnyalatú, hematitot tartalmazó jáspis ásványból faragott ajándéktárgy.A Vörös és piros színű ásványokat  a  gyökér csakra harmonizálására szokták használni.Ezekkel a jáspis szívekkel beindíthatjuk az energia áramlását a gyökér csakránkban,..
Ár: 1 990Ft
Egyedi jáspis szív dísztárgy Egyedi jáspis szív dísztárgy
Egyedi termék
Azonosító: 6151-36
Jáspis ásványból faragott szívBordó és sárga árnyalatú jáspis ásványból faragott ajándéktárgy.Képen látható jáspis ásvány szívet kapja meg a vásárló!A bordó színű ásványok  a  gyökércsakrát harmonizálják.Élénkíti a gyökércsakra energia áramlását, ezáltal fokozza a stabilitás érzést és az ö..
Ár: 3 750Ft
Azonosító: 6150-36
Jáspis ásványból faragott szívGyönyörű hematitot tartalmazó jáspis ásvány szív,  vörös árnyalatokkal.  Képen látható jáspis ásvány szívet kapja meg a vásárló. A képen is jól látható, hogy kisebb repedések, csorbulások vannak az ásvány szív felszínén...
Ár: 2 950Ft
Achát-Akvamarin-Amazonit-Ametiszt-Citrin-Dalmata jáspis-Goldstone-Hópehely obszidián-Jáspis-Karneol-Lápisz lazuli-Mookait jáspis-Ónix-Prehnit-Rodokrozit-Rózsakvarc-Szodalit-Tejkvarc-Tigrisszem-Turmalin-Turmalinkvarc Karkötő Achát-Akvamarin-Amazonit-Ametiszt-Citrin-Dalmata jáspis-Goldstone-Hópehely obszidián-Jáspis-Karneol-Lápisz lazuli-Mookait jáspis-Ónix-Prehnit-Rodokrozit-Rózsakvarc-Szodalit-Tejkvarc-Tigrisszem-Turmalin-Turmalinkvarc Karkötő
Legkeresettebb
Azonosító: 5644-3
Achát-Akvamarin-Amazonit-Ametiszt-Citrin-Dalmata jáspis-Goldstone-Hópehely obszidián-Jáspis-Karneol-Lápisz lazuli-Mookait jáspis-Ónix-Prehnit-Rodokrozit-Rózsakvarc-Szodalit-Tejkvarc-Tigrisszem-Turmalin-Turmalinkvarc Karkötő..
Ár: 690Ft
Akvamarin-Amazonit-Ametiszt-Hegyikristály-Jáspis-Opál-Szodalit-Tejkvarc Gyűrű Akvamarin-Amazonit-Ametiszt-Hegyikristály-Jáspis-Opál-Szodalit-Tejkvarc Gyűrű
Legkeresettebb
Azonosító: 5144-13
Akvamarin-Amazonit-Ametiszt-Hegyikristály-Jáspis-Opál-Szodalit-Tejkvarc Gyűrű..
Ár: 1 850Ft
1 - 12 megjelenítése 37 közül (4 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.