Menü
Kosár tartalma

Szerpentin

Szerpentin

Szerpentin ásvány jellemzői

A szerpentin ásvány, azaz kígyókő kiváló meditációs kő, mely segít megteremteni a testi-lelki egyensúlyt és a belső békét. Ismerd meg az ásvány további hatásait!

A szerpentin ásvány (kígyókő) megjelenése, lelki és testi hatásai

A szerpentin ásvány szemet vonzó, harmonikus zöldes árnyalatokban fordul elő. Kiváló meditációs ásvány, segítségével rálelhetünk a belső békére, a testi-lelki egyensúlyra. Ismerd meg ennek az erős védelmező ásványnak a tulajdonságait, és használd ki szerpentin ékszer viselése során is gyógyhatásait!

A szerpentin ásvány eredete

A szerpentin ásvány tulajdonképpen nem egy különálló ásvány. Azokat a hasonló formulájú ásványokat hívjuk így, melyeknek 2 összetevő kivételével azonos a képlete: (X)2-3(Y)2O5(OH)4.. Az X lehet többek közt alumínium, vas, cink, mangán vagy magnézium, az Y alumínium, szilícium vagy vas. Több mint 5000 éve ismerjük és használjuk ezt az ásványt.

A szerpentin ásvány elnevezése

A szerpentin elnevezést az ásványt sima, leggyakrabban zöldes árnyalatú felülete ihlette: tapintása a kígyók bőrét idézi, innen a név: kígyókő („serpentine”). Találkozhatunk vele csipkekő, sőt afgán jáde néven is.

A szerpentin ásvány legendája

Egy bibliai történet egyik változata szerint amikor Éve rávette Ádámot, hogy egyen a tiltott gyümölcsből, Ádámnak a torkán akadt a zöld gyümölcs. Amikor kiköhögte, a kígyót emlegette és átkozta – az almadarab pedig kővé változott. Ezért hívják a szerpentin ásványt kígyókőnek, és talán emiatt a legenda miatt hitték azt az olaszok, hogy megvéd a kígyómarástól.

Milyen a szerpentin ásvány színe?

Az szerpentin ásvány különlegességét csíkos, foltos rajzolata adja. Színe lehet zöld, sárga, fekete, barna vagy akár áttetsző is. Egyes változatait csodálatos színharmónia jellemzi: áttetsző, sárgászöld árnyalatú változata a bowenit, a sötét a willamsit, a szemcsés változat a lizardit, ill. ismerjük a zöld antigorit és az ezüstös krizolit változatot is. Utóbbi két ásvány ötvözete az ún. ezüstszem.

A szerpentin ásvány hatása – mire jó a valódi szerpentin?

A szerpentin ásvány gyógyhatása igen sokrétű. A szerpentin testi szinten jó görcsoldó lehet migrén és menstruációs fájdalmak esetén, méregtelenít, stabilizálja a vércukrot, és magnéziumhiány, túlzott savasodás, szívritmuszavar, vese- és emésztési problémák esetén is használják a kristálygyógyászok. Segít helyretenni az anyagcserét és az emésztést, ha hasmenés és székrekedés váltogatja egymást folyamatosan. Nyugtatja az elmét, oldja a feszültséget, segít hangulatingadozások esetén. Nevezik a hosszú élet kövének is. A szerpentin hatása nem merül ki fizikai szinten. Segíti a megértést, a kompromisszumkészséget, hozzásegít bennünket a lelkibékéhez, használhatjuk meditációs gyakorlatainkhoz is a lelki-testi egyensúly megteremtéséhez. A szerpentin kő segíthet érdekeink érvényesítésében és a külső befolyások, átkok elleni is védelmező hatású.

A szerpentin ásványt a koronacsakra és a szívcsakra ásványaként jegyezzük.

Kinek ajánlott a szerpentin ásványi ékszer viselése?

A szerpentinásványból készült ékszer viselése ajánlható, ha a fenti fizikai-lelki hatásokat szeretnék kibontakoztatni. Meditációhoz is viselhetünk szerpentin ékszert, de használhatjuk a szerpentin tojást, szerpentin marokkövet is. A csiszolt golyókból fűzött szerpentin karkötő és a szerpentin nyaklánc is lenyűgöző szépségű lehet, ajánljuk mindazoknak is, akik szeretik a misztikus megjelenésű kőzeteket, vagy akik a zöld színű ásványokat kedvelik. A szerpentin különleges zöldes színharmóniája természetességet kölcsönöz viselőjének, férfi ásványi ékszer és női ásványi ékszer egyaránt készülhet belőle – árnyalata ilyen szempontból teljesen uniszex.

Az Azurit ásványboltban kizárólag valódi ásványokat és szerpentin ásványból készült ásványi ékszereket, marokköveket találsz.

Melyik horoszkóp ásványa az szerpentin?

A szerpentin ásványt az ásványok nyugati horoszkóp szerinti besorolásában az Ikrek csillagjegyhez rendelik.

A szerpentin ásvány további alkalmazása

A szerpentin ásvány leginkább ajándék, dísztárgy ill. drágakő, ékszer formájában kerül feldolgozásra. Érdekessége ennek a kőzetnek, hogy akár 600 fokot is kibírhat anélkül, hogy kár keletkezne benne. Készülnek belőle tárolóedények, vázák, szobrok és óralapok is, hiszen megmunkálása és polírozása viszonylag egyszerű. A szerpentin ásványból készültek asszír, babiloni hengerpecsétek, egyiptomi szkarabeuszpecsétek és a kínaiak és a mínosziak is használták. Több ismert régészeti lelet alapanyaga (Hatnofer szívszkarabeusza).

Szinonima neve: 

Ezüstszem

Ásványrendszer: 

IV. Szilikátok

Ásvány alak (morfológia): 

Kristályos

Kristályrendszer: 

Egyhajlású rendszer (monoklin)

Keletkezés: 

Metamorf

Kémiai elnevezés: 

Bázikus magnézium-szilikát

Képlet: 

(Mg,Fe)3Si2O5(OH)4

Mohs-keménység: 

2,5-5,5

Szín: 

Barna, Fekete, Sárga, Zöld

Átlátszóság: 

Átlátszatlan, Áttetsző

Fénytörésmutató: 

1,560-1,571

Kettőstörés: 

Nincs kettős törésük

Fényesség: 

Selyemfény, Viaszfény, Zsírosfény

Többszínűség (pleokroizmus): 

Nincs pleokroizmusa

Karcszín: 

Fehér

Fluoreszencia: 

Néha sárga

Fajsúly: 

2,44-2,62

Hasadás: 

Nem hasítható

Törés: 

Kagylós, Szilánkos

Felhasználás: 

Ajándék dísztárgy, Dekoráció, Dísztárgyak, Drágakő ékszer

Külföldi lelőhely: 

Afganisztán, Burma, Irán, Kanada, Kína, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Svájc, Új-Zéland, USA

Ajánlott linkek: 

//en.wikipedia.org/wiki/Serpentine_group: Szerpentin ismertető

Ebben a ketagóriában nem találhatóak termékek.

Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.