Menü
Kosár tartalma

Lápisz lazuli

Lápisz lazuli

Lápisz lazuli hatása, jelentése és ásvány jellemzői

Szinonima neve: 

Kék kő, Lazúrkő

Lápisz lazuli jelentése, név származása: 

A lápisz lazuli név a latin "lapis" = kő és a perzsa "lazward" = kék szóból ered.

Lápisz lazuli ásvány jellemzői: 

Lápisz lazuli több ásványból keletkező kőzet.
Szabályos rendszerben kristályosodik, de ritkák a szabad kristályok és nagyon kicsik.
A lápisz lazuli főleg lazuritból álló kőzet. A lazurit ásvány a szodalit-csoport egyik tagja.
A kőzetben a lazurit mellett még megtalálható pirit, kalcit, dolomit, markazit. A piritzárványok nagyon dekoratívan hatnak, és rendszerint a valódiság jegyei.
Feltűnő kék színe miatt ősidőktől fogva kedvelt. Könnyen megmunkálható, polírozható és színét rendkívül jól megőrzi. A lápisz lazuli előfordulása kontaktmetamorf mészkövekhez vagy dolomitokhoz kapcsolódik. Megnevezése és színe alapján a lazurit összetéveszthető a lazulittal, egy a foszfátok csoportjába tartozó ásvánnyal, az ún. hamis lápisszal. A lápisz lazuli helyettesítésére alkalmilag festett jáspist használnak, amely azonban eltérően a valódi lápisztól, nem mutat (fehér) fluoreszcenciát az ultraibolya fényben.

Története: 

Már az ókorban is ismerték és kedvelték. Az egyiptomi piramisok sírkamráiban sok lápisz lazuliból készült talizmánt találtak. Ezek a szkarabeuszt a szent bogarat, vagy más állatfigurát ábrázolták.

A lazúrkövet felhasználták ékszer és dísztárgy készítésére egyaránt. Készítettek belőle vázákat, serlegeket, szobrocskákat, nyakláncokat, gemmákat, kámeákat, amuletteket és dobozokat.

A görög és római korban őrölt lazúrkövet használtak sötét ultramarinkék festékanyagként.

A lápisz lazulit vagy kabosonnak csiszolják, vagy táblás csiszolással munkálják meg gyűrű készítéshez. Kedvelt golyó alakban is, amelyből nyakláncokat állítanak elő.

Lápisz lazuli hatása, gyógyító ásvány: 

Az arabok asztma, a hinduk epegörcs ellen használták. A középkorban erősítő orvosságként alkalmazták. Napóleon lazurkő talizmánt viselt.

Egyes nézetek szerint ez a kő összeköt minket a kozmosszal, mivel összegyűjti a kozmikus sugárzásokat és átadja őket az embernek.

Ha homlokunkra helyezünk egy lazurkövet és néhány percig meditálunk, akkor lényegesen erősebbnek, frissebbnek érezzük magunkat.

Aki lápisz lazuliból készült ékszert visel, éjszakára feltétlenül vegye le, mert egyébként alvászavart, nyugtalanságot okozhat.

Lápisz lazuli tulajdonságai

Keletkezés: 

Metamorf

Mohs-keménység: 

5-6

Szín: 

Kék

Átlátszóság: 

Átlátszatlan

Fénytörésmutató: 

1,50-1,55

Kettőstörés: 

Nincs kettős törésük

Színszórás (diszperzió): 

Nincs színszórás

Fényesség: 

Matt (nem fényes)

Többszínűség (pleokroizmus): 

Nincs pleokroizmusa

Fluoreszencia: 

Fehér

Fajsúly: 

2,4-3

Hasadás: 

Nem hasítható

Törés: 

Aprókagylós, Szemcsés

Külföldi lelőhely: 

Afganisztán, Argentína, Burma, Kanada, Szibéria, USA

Évfordulós ajándék: 

Kilencedik házassági évforduló ajándéka

Alternatív évfordulós ajándék: 

Hetedik házassági évforduló ajándéka

Lápisz lazuli állatöv jegye: 

Bika, Mérleg, Nyilas, Szűz

Ajánlott linkek: 

//en.wikipedia.org/wiki/Lapis_lazuli: Lápisz lazuli ismertető, //hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1pisz_lazuli: Lápisz lazuli ismertető
Szemet gyönyörködtető lápisz lazuli medálÉlénk kék, szív alakú nyakék, melyet a csillogó pirit szemek tesznek különlegessé. ..
Ár: 2 200 Ft
7 csakra karkötő:  afrikai türkiz - hegyikristály - jáspis - karneol - lápisz lazuli - rózsakvarc - tigrisszem 7 csakra karkötő:  afrikai türkiz - hegyikristály - jáspis - karneol - lápisz lazuli - rózsakvarc - tigrisszem
Legkeresettebb
7 csakra karkötő Érezd jól magad minden nap! Válaszd az 7 csakra karkötőt, amely pozitív energiával tölt fel, és segít az élet minden területén! Afrikai türkizből,  hegyikristályból, jáspisból, karneolból,  lápisz lazuliból,  rózsakvarcból, tigrisszemből készült csakra karköt..
Ár: 4 620 Ft
Eredeti lápisz lazuli karkötő Eredeti lápisz lazuli karkötő
Legkeresettebb
Sötétkék lápisz lazuli karkötőA lápisz lazuli ásvány az egyik legkedveltebb kék ásvány.A karkötő magas minőségő, festetlen lápisz ásványgyöngyökből készült.A karkötőben sok helyen felcsillannak a pirit ásványok. Igazi varázslatos ajándék ez a lápisz lazuli karkötő!..
Ár: 4 980 Ft
Lencse formájú karkötő. Vegyes ásvány gyöngyökből fűzött karlánc. Minden karkötő egyedi, különböző fajtájú gyöngyszemek találhatók rajtuk. Ásványok: Aventurin-Hegyikristály-Hematit-Howlit-Jáspis-Lápisz lazuli-Ónix-Pirit-Rodokrozit-Rodonit-Tigrisszem-Hópehely obszidián-Képjáspis-Unakit-Labradorit-Leo..
Ár: 5 920 Ft
Sötétkék lápisz lazuli karkötőA lápisz lazuli ásvány az egyik legkedveltebb kék ásvány.A karkötő magas minőségő, festetlen lápisz ásványgyöngyökből készült.A karkötőben sok helyen felcsillannak a pirit ásványok. Igazi varázslatos ajándék ez a lápisz lazuli karkötő!..
Ár: 6 470 Ft
Lápisz lazuli Medál Sötétkék lápisz lazuliból csiszolt, szív formájú medál. Afganisztánból származó eredeti lápisz lazuliból készült, kézi csiszolású pufi szív medálok.A valódi sötétkék lápisz lazuli medálokon sok helyen pirit csillog.  Mindegyik medál egyedi. Mivel kézzel csiszolt ..
Ár: 4 620 Ft
7 csakra karkötőAngelitből,  hegyikristályból, jáspisból, karneolból,  lápisz lazuliból,  rózsakvarcból, tigrisszemből készült csakra karkötő.Csakrákhoz ezek az ásványok találhatok a karkötőben: Korona csakra: Színtelen hegyikristályHarmadik szem csakra: Kék lápisz lazuliTor..
Ár: 5 660 Ft
Lápisz lazuli merkaba kristály Lápisz lazuli merkaba kristály
Legkeresettebb
Kiváló minőségű lápisz lazuli merkaba csillagKézzel faragott, sötétkék lápisz lazuli ásványból készült merkaba. Indiából származik.A merkaba csillag tökéletes geometriai forma, amely két tetraéderből áll. Ez a merkaba kristály remek spirituális eszköz a meditációhoz és a kristálygyógyításhoz. ..
Ár: 3 480 Ft
1 - 15 megjelenítése 15 közül (1 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.