Menü
Kosár tartalma

Lápisz lazuli

Lápisz lazuli

Lápisz lazuli ásvány jellemzői

Szinonima neve:

Kék kő, Lazúrkő

Név származása:

A lápisz lazuli név a latin "lapis" = kő és a perzsa "lazward" = kék szóból ered.

Ismertető :

Lápisz lazuli több ásványból keletkező kőzet.
Szabályos rendszerben kristályosodik, de ritkák a szabad kristályok és nagyon kicsik.
A lápisz lazuli főleg lazuritból álló kőzet. A lazurit ásvány a szodalit-csoport egyik tagja.
A kőzetben a lazurit mellett még megtalálható pirit, kalcit, dolomit, markazit. A piritzárványok nagyon dekoratívan hatnak, és rendszerint a valódiság jegyei.
Feltűnő kék színe miatt ősidőktől fogva kedvelt. Könnyen megmunkálható, polírozható és színét rendkívül jól megőrzi. A lápisz lazuli előfordulása kontaktmetamorf mészkövekhez vagy dolomitokhoz kapcsolódik. Megnevezése és színe alapján a lazurit összetéveszthető a lazulittal, egy a foszfátok csoportjába tartozó ásvánnyal, az ún. hamis lápisszal. A lápisz lazuli helyettesítésére alkalmilag festett jáspist használnak, amely azonban eltérően a valódi lápisztól, nem mutat (fehér) fluoreszcenciát az ultraibolya fényben.

Története:

Már az ókorban is ismerték és kedvelték. Az egyiptomi piramisok sírkamráiban sok lápisz lazuliból készült talizmánt találtak. Ezek a szkarabeuszt a szent bogarat, vagy más állatfigurát ábrázolták.

A lazúrkövet felhasználták ékszer és dísztárgy készítésére egyaránt. Készítettek belőle vázákat, serlegeket, szobrocskákat, nyakláncokat, gemmákat, kámeákat, amuletteket és dobozokat.

A görög és római korban őrölt lazúrkövet használtak sötét ultramarinkék festékanyagként.

A lápisz lazulit vagy kabosonnak csiszolják, vagy táblás csiszolással munkálják meg gyűrű készítéshez. Kedvelt golyó alakban is, amelyből nyakláncokat állítanak elő.

Gyógyító ásvány:

Az arabok asztma, a hinduk epegörcs ellen használták. A középkorban erősítő orvosságként alkalmazták. Napóleon lazurkő talizmánt viselt.

Egyes nézetek szerint ez a kő összeköt minket a kozmosszal, mivel összegyűjti a kozmikus sugárzásokat és átadja őket az embernek.

Ha homlokunkra helyezünk egy lazurkövet és néhány percig meditálunk, akkor lényegesen erősebbnek, frissebbnek érezzük magunkat.

Aki lápisz lazuliból készült ékszert visel, éjszakára feltétlenül vegye le, mert egyébként alvászavart, nyugtalanságot okozhat.

Keletkezés:

Metamorf

Mohs-keménység:

5-6

Szín:

Kék

Átlátszóság:

Átlátszatlan

Fénytörésmutató:

1,50-1,55

Kettőstörés:

Nincs kettős törésük

Színszórás (diszperzió):

Nincs színszórás

Fényesség:

Matt (nem fényes)

Többszínűség (pleokroizmus):

Nincs pleokroizmusa

Fluoreszencia:

Fehér

Fajsúly:

2,4-3

Hasadás:

Nem hasítható

Törés:

Aprókagylós, Szemcsés

Külföldi lelőhely:

Afganisztán, Argentína, Burma, Kanada, Szibéria, USA

Évfordulós ajándék:

Kilencedik házassági évforduló ajándéka

Alternatív évfordulós ajándék:

Hetedik házassági évforduló ajándéka

Lápisz lazuli állatöv jegye:

Bika, Mérleg, Nyilas, Szűz

Ajánlott linkek:

//en.wikipedia.org/wiki/Lapis_lazuli: Lápisz lazuli ismertető, //hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1pisz_lazuli: Lápisz lazuli ismertető, //www.mindat.org/min-2330.html: Lápisz lazuli ismertető
Lápisz lazuli merkaba kristály Lápisz lazuli merkaba kristály
Legkeresettebb
Azonosító: 2328-10
Kiváló minőségű lápisz lazuli merkaba csillagKézzel faragott, sötétkék lápisz lazuli ásványból készült merkaba. Indiából származik.A merkaba csillag tökéletes geometriai forma, amely két tetraéderből áll. Ez a merkaba kristály remek spirituális eszköz a meditációhoz és a kristálygyógyításhoz. ..
Ár: 2 680Ft
Azonosító: 6796-10
Lápisz lazuli-Ónix-Lávakő férfi karkötő A lápisz lazuli névben a latin lapis = kő és a perzsa lazward = kék búvik meg.  A jó minőségű  lazúrkő színe erőteljes sötétkék (ultramarinkék), ennek köszönheti ősidőktől fogva közkedveltségét. A lápisz lazuli lelőhelyei közül a legősibb: Afgan..
Ár: 3 550Ft
Azonosító: 6824-3
Lencse formájú ásvány karkötő. Vegyes ásvány gyöngyökből fűzött karlánc. Minden karkötő egyedi, különböző fajtájú gyöngyszemek találhatók rajtuk. A felsorolt ásványok csak iránymutatók, eltérések lehetnek, van amelyik karkötőben az egyik ásványból több van, a másikból egysem. ..
Ár: 4 550Ft
Achát-Akvamarin-Amazonit-Ametiszt-Citrin-Dalmata jáspis-Goldstone-Hópehely obszidián-Jáspis-Karneol-Lápisz lazuli-Mookait jáspis-Ónix-Prehnit-Rodokrozit-Rózsakvarc-Szodalit-Tejkvarc-Tigrisszem-Turmalin-Turmalinkvarc Karkötő Achát-Akvamarin-Amazonit-Ametiszt-Citrin-Dalmata jáspis-Goldstone-Hópehely obszidián-Jáspis-Karneol-Lápisz lazuli-Mookait jáspis-Ónix-Prehnit-Rodokrozit-Rózsakvarc-Szodalit-Tejkvarc-Tigrisszem-Turmalin-Turmalinkvarc Karkötő
Legkeresettebb
Azonosító: 5644-3
Achát-Akvamarin-Amazonit-Ametiszt-Citrin-Dalmata jáspis-Goldstone-Hópehely obszidián-Jáspis-Karneol-Lápisz lazuli-Mookait jáspis-Ónix-Prehnit-Rodokrozit-Rózsakvarc-Szodalit-Tejkvarc-Tigrisszem-Turmalin-Turmalinkvarc Karkötő..
Ár: 690Ft
1 - 12 megjelenítése 18 közül (2 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.