Menü
Kosár tartalma

Malachit

Malachit

Malachit ásvány jellemzői

Név származása:

A malachit neve a "malakhé"= mályva, vagy a "malakosz"= puha görög szóból származik.

Ismertető :

Finom-rostos, selyemfényű halmazokban vagy nagyon finom rostokból felépülő tömött darabokból áll. Jellegzetes mályvazöld színű. Ennek a zöldnek sok árnyalatában megtalálható, a legvilágosabbtól a feketészöldig. A tömeges példányokon az árnyalatok kanyargós futású sávokban változnak, különleges rajzolatot létrehozva.

Nagy sűrűségű, közepes keménységű ásvány. Hasadása tökéletes, törése egyenetlen, kagylóstól a szilánkosig, rideg. A malachit kristályok üvegfényűek, a vaskos malachité a selyemfénytől a matt fényig terjed.

Megmunkálása nagy óvatosságot igényel: gömbölyűre, domború ovális formára munkálják meg, nyakláncnak fűzik, karperecekbe, melltűkbe, fülbevalókba, ritkábban gyűrűbe foglalják. Dísztárgyként is használják: vázát, tintatartót, szobrot egyetlen darabból készítik; tálak, dobozok, és asztallapok készülnek belőle.

A malachit mállástermék, és a legkülönfélébb réz lelőhelyek oxidációs övezetében keletkezik.

Legjelentősebb lelőhelyek korunkban Zaireben, Katanga, Namíbiában Tsumeb, és Brokenhill az Ausztráliai Új-Dél-Walesben.

Története:

Az emberiség történetében régóta ismert a malachit. Viszonylag puha ugyan, de kellemes zöld árnyalatai miatt az ókori görögök és a rómaiak igen kedvelték. Ebből a korból csodaszép malachitkámeák, gemmák, kisplasztikák és vázák maradtak ránk.

Amulettként viselőjét állítólag különféle veszélyektől óvta meg.

Plinius azt írja róla, hogy gyerekek viseljék talizmánként, mert megvédi őket a rontástól, szemmel veréstől és mindenféle veszedelmektől, gyógyírként viszont sebekre ajánlja.

Használták festékalapanyagként is: a római nők malachitporral festették a szemhéjukat. Az ókori Egyiptomban gyakran használták falfestményekhez, zöld színként.

Az egyiptomiak a remény és a bizakodás köveként tisztelték.

A malachitnak rézércként is régi a hagyománya.
Feltűnő zöld színével a bányászoknak megbízhatóan elárulja a réz-, illetve rézérc lelőhelyeket. Gazdag malachitlelőhelyeket tártak fel a 18. század végén és a 19. sz. elején a Közép-Urálban. 5-20 kg-os tömbök kerülnek általában a felszínre, de már találtak több tonnás darabokat (Mednorudianski bánya, 1836). A bányában darabolták szét, szállítható néhány tonnás darabokra. Ebből a tömbből készítették a téli palota malachit termét. Erről tanúskodnak még a szentpétervári Ermitázs malachitmunkái és az Izsák-katedrális hatalmas oszlopai.

Napjainkban a Kongói Demokratikus Köztársaság termeli a legtöbb malachit követ, amely akár 10 cm-es hosszúságot is elérhetnek.

Ékkő gyanánt mind a mai napig megőrizte a közkedveltségét. Az ügyes csiszolat érvényre juttatja a legkülönfélébb hajlott, koncentrikus kör alakú, sávos vagy vonalas mintákat, és ezek csodálatosan szép díszítő rajzolatokat alkothatnak.
A malachit átlátszatlan, vékony csiszolatban áttetsző.
UV-sugárzásban nem fluoreszkál.

A malachitot csaknem kizárólag simára csiszolják. A kabosonokból láncokat, karkötőket, gyűrűket és mindenféle iparművészeti tárgyakat készítenek.

Lehetőleg ne érintkezzék vízzel és ne tegyük ki közvetlen napfénynek sem.

Gyógyító ásvány:

A modern kristályterápia lelki problémák megoldására alkalmazza. Ha malachitból készült ékszert viselünk, egészen biztosan képesek leszünk arra, hogy embertársainkkal a legtoleránsabban viselkedjünk. Ez a kő ugyanis erősíti az empátiakészség kialakulását, és ahhoz is hozzásegít, hogy a környezetünkben élők hibáit, tévedéseit elnézzük. Ha például egy családban mindennaposak a viták, akkor a házastársak és a gyermekek viseljenek egyaránt malachitból készült talizmánt. Ha a túlságosan ingerült vitapartnerek ezt kezükbe fognák, indulataik azonnal lecsillapodnának. Ingerültség esetén akasszunk a nyakunkba malachitból készült ékszert vagy dugjunk a zsebünkbe egy kis követ.

Ideges eredetű gyomor- és szívpanaszok esetén szintén hatásos lehet a malachittal végzett kezelés. Lazítsuk el valamennyi testrészünket, mellünkre helyezzünk malachitkristályt. Félórás meditáció után biztosan elmúlik a szívritmuszavar, a heves szívdobogás vagy a gyomorgörcs.

Testi hatás: Gennyesedések és gyulladások minden fajtája ellen használhatjuk. A túlerőltetett szem fáradtságát is enyhíti. Általában javítja a látást, erősíti a látóidegeket. Méregteleníti a szervezetet és hatással van a hasnyálmirigyre. Aktiválja a test öngyógyító folyamatait. Minden csakrára van hatása, de kiemelten a szívre hat. Erősíti a szívizmokat, egyenletesebbé teszi a szívritmust. Hatásos szívgyengeség, szívneurózis és erős szívdobogáskor.
Női panaszok (fájdalmas menstruációs zavarok) esetén szintén használhatjuk, de szülés megkönnyítésére is alkalmas. Férfiaknál és nőknél egyaránt fokozza a termékenységet. A kólika különféle fajtáira és a görcsös fájdalmakra a malachit lazító, oldó hatású. Porckorong problémák, vagy sérv esetén erősíti a gerincoszlopot. Reumánál és ízületi gyulladásnál is segít.

Lelki hatás: Eredményes a lelki blokádok feloldásában, begyógyítja a lelki sebeket. A félénk, tartózkodó emberek számára nagyon hatásos. Megóv a negatív sugárzásoktól. Segít a pszichoszomatikus megbetegedések és a lelki egyensúlyunk és harmóniánk visszaállításában.

Feltöltéséhez hematitot és hegyikristályt alkalmazzunk.

Ásványrendszer:

VII. Borátok, karbonátok, nitrátok

Ásvány alak (morfológia):

Kristályos

Kristályrendszer:

Egyhajlású rendszer (monoklin)

Keletkezés:

Üledékes

Kémiai elnevezés:

Réz-karbonát

Képlet:

Cu2CO3(OH)2

Mohs-keménység:

3,5-4

Szín:

Feketés zöld, Smaragdzöld, Világoszöld, Zöld

Átlátszóság:

Átlátszatlan, Áttetsző

Fénytörésmutató:

1,655-1,909

Kettőstörés:

-0,254

Színszórás (diszperzió):

Nincs színszórás

Fényesség:

Selyemfény, Üvegfény

Többszínűség (pleokroizmus):

Erős, Színtelen, Zöld

Karcszín:

Világoszöld

Fluoreszencia:

Nem fluoreszencil

Fajsúly:

3,25-4,10

Hasadás:

Szilánkos

Vizsgálat:

Híg sósavban oldódik.

Felhasználás:

Dekoráció, Dísztárgyak, Drágakő ékszer, Használati eszköz, Iparművészeti tárgyak, Rézérc

Hazai lelőhely:

Recsk, Rudabánya

Külföldi lelőhely:

Franciaország, Kongói Demokratikus Köztársaság, Namíbia, Németország, Oroszország, Románia, Zaire

Alternatív évfordulós ajándék:

Tizenharmadik házassági évforduló ajándéka

Malachit állatöv jegye:

Bak, Bika, Mérleg, Skorpió, Vízöntő

Ajánlott linkek:

//hu.wikipedia.org/wiki/Malachit : Malachit ismertető, //en.wikipedia.org/wiki/Malachite: Malachit ismertető, //www.mindat.org/min-2550.html: Malachit ismertető
Azonosító: 5484-2
Ritka Azurit-Malachit ásvány szív AfrikábólNagyrészt azuritot és kisebb részt malachitot tartalmaznak ezek a szív formájú faragványok. Az azurit sötétkék és világoskék változata is megtalálható bennük, egy kevés zöld malachittal. Tökéletesen alkalmasak medál készítésére. Nagy..
Ár: 6 890Ft
1 - 7 megjelenítése 7 közül (1 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.