Menü
Kosár tartalma

Ónix

Ónix

A fekete ónix ásvány hatása, kialakulása és tulajdonságai

Ónix jelentése, név származása

Az ónix, onix vagy onyx ásvány neve a görög onüksz (köröm, karom, áttetsző) szóból származik, mely az átmenetek nélküli, egyenletes színű kalcedonra utal.

Ónix ásvány jellemzői:

Leginkább egy fekete kalcedonra, az achát különleges változatára használjuk az ónix kifejezést, melynek színét a tartalmazott vas és a szén adja. Pedig ez a mikrokristályos ásvány egy párhuzamosan sávozott csikózású kvarcváltozat, és az úgynevezett lágen, azaz réteges kövek közé tartozik.

Ez a tulajdonsága remekül alkalmassá teszi a természetes növényi anyagokkal történő festésre is, és már csak részben emiatt is rendkívül népszerű volt már az ókorban is – többek közt pecsétnyomók, dísztárgyak is készültek belőle. Az ónix ásvány keletkezése egyébként egy régi görög mítosznak is témája. A görögök szerint Ámor, a szerelem istene az Olümposzon levágta alvó édesanyja, Vénusz istennő körmeit. A körmöket a hegy lábánál kanyargó szent Indus folyóba szórta. A körmöket a sorsistennők, a párkák halászták ki. Amikor megtudták, hogy Vénusz istennőtől származnak, drágakővé változtatták azokat, így megőrizve a szent körmöket az utókor számára is. Ha hiszünk a legendának, napjainkban ennek a fantasztikus varázslatnak eredményeként köszönthetjük az ónix köveket.

Fontos tudni, hogy sok a köznyelvben néha tévesen ónixként emlegetnek más kikristályosodott üledékes ásványokat, például az aragonit vagy az alabástrom kőzeteket is.

Milyen az ónix színe?

Az ónix kristály színe leginkább fekete, de találkozhatunk vele szürkés-fehéres, esetleg barnás csíkos formában is. Maga az ásvány átlátszatlan és átlátszó is lehet.

Az ónix ásvány hatása – mire jó a valódi ónix?

Az ónixnak egyaránt tulajdonítanak testi és lelki gyógyhatásokat is. Az ónix hatása, rendkívül sokrétű, ez az ásvány a stabilitás, az önbizalom köve. Nagyon erős védelmező kő, az ónix medál, vagy ónixből készült bármilyen ásványi ékszer a viselőjét a negatív hatásokkal és a befolyásolhatósággal szemben is felvértezi.

Önbizalomnövelő, méregtelenítő, immunerősítő, stresszoldó, a belső egyensúly útjára terelő kő, mely depressziós tünetek, szorongás ellen is hatásos lehet. A hagyományok szerint segít a koncentrációban – ideális lehet marokkő formájában az íróasztalon tartani, vagy tanulás, meditáció közben kézben tartani. A látás és a hallás romlása, fülproblémák, epilepszia és Alzheimer kór esetén is ajánlott lehet a viselése. Hatásos lehet a gyász, a mélyen meglapuló, feldolgozatlan érzelmek, veszteségek feloldásában is.

Az Azurit webshopjában kizárólag valódi, eredeti ásványokat és ásványi ékszereket, marokköveket találsz.

Az ónix követ a gyökércsakra ásványaként jegyezzük.

Kinek ajánlott az ónix ásványi ékszer viselése?

Tartós, folyamatos viselése pozitív hatással lehet az agyi működésre, így különösen látás- és hallásproblémák, demencia esetén ajánlott az ónix kristály felhasználásával készült ásvány medál, fülbevaló, esetleg ónix ásványgyöngyből készült karkötő viselése. Marokkő formájában a tanulóhelyiségekben, irodákban elhelyezett asztalok dísze lehet, hiszen nemcsak a koncentrációban és a fókuszálásban segít – erősíti a kitartást is.

Melyik horoszkóp köve az ónix ásvány?

Az védelmező ónix ásványt az ásványok horoszkóp szerinti besorolásában a Bak, a Nyilas és a Vízöntő zodiákushoz rendelik.

Az ónix ásvány házassági évfordulós ajándékként is igen népszerű, különösen a 7. házassági évforduló ajándékaként ismert.

Az ónix ásvány további alkalmazása

Az ónix nagyon népszerű az építőiparban és a lakberendezésben is, hiszen csodálatos sávos rajzolata lenyűgöző és szemet vonzó burkolat lehet, gyakran világítják meg hátulról a táblás ónix burkolatot leddel. Alkalmazása szóba jöhet asztallap, bárpult, zuhanyfal formájában is, bár mivel könnyen magába szív bármilyen folyadékot, szennyeződést, ezért különösen fontos ilyenkor a megfelelő impregnálása.

Ónix kő jellemzői

Ásványrendszer: 

III. Oxidok és hidroxidok

Ásvány alak (morfológia): 

Kristályos

Kristályrendszer: 

Háromszöges rendszer (trigonális)

Keletkezés: 

Üledékes

Kémiai elnevezés: 

Szilícium-dioxid

Képlet: 

SiO2

Mohs-keménység: 

7

Szín: 

Barna, Fehér, Fekete, Szürke, Vörös

Átlátszóság: 

Átlátszó, átlátszatlan

Kettőstörés: 

+0,009

Fényesség: 

Üvegfény, Zsírosfény

Karcszín: 

Fehér

Fluoreszencia: 

Nem fluoreszencil

Hasadás: 

Nem hasítható

Törés: 

Kagylós

Hazai lelőhely: 

Erdőbénye, Tokaji-hegység

Külföldi lelőhely: 

Brazília, Pakisztán

Évfordulós ajándék: 

Hetedik házassági évforduló ajándéka

Alternatív évfordulós ajándék: 

Tízedik házassági évforduló ajándéka

Ónix állatöv jegye: 

Bak

Ajánlott linkek: 

//en.wikipedia.org/wiki/Onyx: Ónix ismertető, //www.mindat.org/min-2999.html: Ónix ismertető
Arany obszidián-ónix férfi karkötő Arany obszidián-ónix férfi karkötő
Legkeresettebb
Arany obszidián - Ónix Férfi KarkötőAz obszidián fekete alapon, arany csillogású. Az ónix fekete színű kvarc. Remek ajándék ez az elegáns megjelenésű karkötő. ..
Ár: 5 140 Ft
Lencse formájú karkötő. Vegyes ásvány gyöngyökből fűzött karlánc. Minden karkötő egyedi, különböző fajtájú gyöngyszemek találhatók rajtuk. Ásványok: Aventurin-Hegyikristály-Hematit-Howlit-Jáspis-Lápisz lazuli-Ónix-Pirit-Rodokrozit-Rodonit-Tigrisszem-Hópehely obszidián-Képjáspis-Unakit-Labradorit-Leo..
Ár: 5 920 Ft
Fekete ásvány karkötő lekerekített ( nagyrészt turmalin + pár gyöngy: obszidián, ónix) Fekete ásvány karkötő lekerekített ( nagyrészt turmalin + pár gyöngy: obszidián, ónix)
Legkeresettebb
Fekete ásványgyöngy karkötőLekerekített ásvány szemekből készült karkötő.A karkötők főleg fekete turmalinból készültek, véletlen szerűen található rajtuk egy-egy obszidián, ónix ásványgyöngy...
Ár: 1 290 Ft
1 - 6 megjelenítése 6 közül (1 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.