Menü
Kosár tartalma

Jáde a császárnők ékszere

Jáde a császárnők ékszere

Jáde ásvány jellemzői

Név származása:

A jáde elnevezés spanyol eredetű. A "piedra de ijanda" jelentése lágyékkő, mely arra utal, hogy az ásványt vesebántalmak ellen használták amulettként.

Ismertető :

A XIX. század második felében egy francia ásványkutató megállapította, hogy a jáde név alatt tulajdonképpen két különböző ásványt értenek, jadeitet és nefritet.

A két ásványt nehéz megkülönböztetni egymástól. Mindkettő változatos színekben fordul elő.

A nefrit színe általában zöld, de megtalálható szürkés, vöröses, barnás, sárgás árnyalata is. Gyakran sávos, vagy foltos. Nagy tömegekben jelenik meg, a jadeitnél gyakrabban előforduló ásvány.

A jadeit valójában a jáde. Színe ugyancsak változatos. Rostos, szálas kristályok szövedékéből álló szerkezete szívóssá, ellenállóvá teszi.

Műértők körében legkeresettebb a smaragdzöld színű jáde, melyet imperial-jádénak, vagyis "császári jáde"-nak hívnak. Elnevezését az utolsó kínai császárnőről kapta, akinek több mint százezer darabot meghaladó jádegyűjteménye volt.

Története:

A jáde használata és jelentősége régmúlt időkig nyúlik vissza. Már az őskorban fegyvereket, harci eszközöket, használati tárgyakat készítettek belőle. Szívóssága ugyanis ideális alapanyaggá tette.

Az ókori Egyiptomban a szeretet, belső béke, harmónia kövének tekintették.

A közép-amerikai indián őslakosok használták vesebetegségek kezelésére, a szülés megkönnyítésére, de építészeti kultúrájukban is szívesen alkalmazták.

A Kínai Birodalom művészetének és kultúrájának történelmében különleges jelentőséggel bírt. Hasonlóan értékes volt, mint az arany és a gyémánt a nyugati társadalmakban.

A kínaiak számára a jáde az öt legfőbb erényt, az irgalmasságot, szerénységet, igazságosságot, bölcsességet, bátorságot testesítette meg.

Császári ékszereket, misztikus figurákat, dísztárgyakat készítettek belőle.

A jádecsiszolás több ezer éves múltra tekint vissza. A dísztárgyakat és használati tárgyakat két különböző faragási technikával készítették. A kínai iparművészek megőrizték és ápolják ezeket az ősi módszereket. A dísztárgyakat napjainkban is ezekkel a módszerekkel faragják. A jáde faragás a kő keménysége miatt rendkívül időigényes feladat. Sok művészi tárgy megmunkálása hónapokat vesz igénybe.

A világ legnagyobb jáde darabján hat éven keresztül több csiszolóművész dolgozott. A több mint 5 tonnás követ a Palotamúzeumban őrzik.

Valós történelmi eseményen alapul a következő kínai közmondás: "Köszönöm szépen, a drága jáde épségben visszatért." Akkor szokták mondani, ha valaki a kölcsönkapott értékes tárgyat épségben visszaadja.

Régi legenda:

Jáde Kínában a női szépség és a hosszú élet jelképe.

A kínai mitológiában a Holdon lakó jádenyúl egy fa alatt üldögélve mozsárban töri az örök élet elixírjéhez szükséges hozzávalókat.

Gyógyító ásvány:

Jáde hőmegtartó képességét kihasználva a távol-keleti gyógyászatban masszázskőként használják.

Javítja a sejtek közötti anyagcserét, erősíti az immunrendszert.

Ásványrendszer:

IV. Szilikátok

Ásvány alak (morfológia):

Kristályos

Kristályrendszer:

Egyhajlású rendszer (monoklin)

Keletkezés:

Magmás, Metamorf

Kémiai elnevezés:

Nátrium-alumínium-szilikát

Képlet:

NaAl(Si2O8)

Mohs-keménység:

6,5-7

Szín:

Barna, Fehér, Ibolya, Sárga, Zöld

Átlátszóság:

Átlátszatlan, Áttetsző

Fénytörésmutató:

1,654-1,667

Kettőstörés:

+0,013, gyakran nincs

Színszórás (diszperzió):

Nincs színszórás

Fényesség:

Törésfelületeken matt, fényesítve zsíros, néha gyöngyházszerű

Többszínűség (pleokroizmus):

Nincs pleokroizmusa

Karcszín:

Fehér

Fluoreszencia:

Zöldes jádénak nagyon gyenge, szürkéskék

Fajsúly:

3,30-3,36

Hasadás:

Tökéletlen

Törés:

Rideg, Szilánkos

Külföldi lelőhely:

Burma, Guatemala, Japán, Kalifornia, Kína

Évfordulós ajándék:

Tizenkettedik házassági évforduló ajándéka

Alternatív évfordulós ajándék:

Harmincadik házassági évforduló ajándéka, Harmincötödik házassági évforduló ajándéka

Testi hatás:

Csökkenti a vérnyomást, Erősíti az idegeket, Javítja a veseműködést

Lelki hatás:

Aktivitást serkenti, Oldja a lelki feszültséget, Segít a belső béke megteremtésében

Jáde állatöv jegye:

Mérleg, Rák

Ajánlott linkek:

//en.wikipedia.org/wiki/Jade: Jáde ismertető, //hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1de: Jáde ismertető, //www.mindat.org/min-2062.html: Jáde ismertető
Azonosító: 6268-5
Zöld jáde oroszlán faragványAranyos oroszlán figura világoszöld jádéból faragva.Valódi, kezeletlen new jáde -ból lett készítve.Az oroszlán a bátorság és az erő szimbóluma.Jade az egyik legnépszerűbb anyag a faragványokhoz, segít lakásunkban a Feng Shui kialakításában...
Ár: 2 650Ft
Azonosító: 5518-5
Zöld jáde teknős faragványImádnivaló teknős világoszöld jádéból faragva.Valódi, kezeletlen new jáde -ból lett készítve.A teknős a hosszú élet, az erő és a stabilitás szimbóluma...
Ár: 2 650Ft
Azonosító: 1413-F
7 csakra ásvány karkötőAmetisztből, jádéból, jáspisból, karneolból, szodalitból, tigrisszemből készült csakra ásvány karkötő.Csakrákhoz ezek az ásványok találhatok a karkötőben: Korona csakra: Fehér jádeHarmadik szem csakra: Lila ametisztTorokcsakra: Kék szodalitSzívcsakra: Zöld nefrit jádeNapf..
Ár: 2 980Ft
Azonosító: 6274-12
Jáde nyúl figura Jáde ásványból faragott barna nyúl dísztárgy...
Ár: 2 650Ft
Azonosító: 6272-12
Jáde kutya figura Jáde ásványból faragott barna kutya dísztárgy...
Ár: 2 650Ft
Azonosító: 6264-12
Jáde béka figura Jáde ásványból faragott világoszöld béka dísztárgy. A gazdagság és a szerencse szimbóluma...
Ár: 2 650Ft
Azonosító: 6273-12
Jáde elefánt figura  Jáde ásványból faragott barna elefánt...
Ár: 2 650Ft
Azonosító: 1415-4
7 csakra ásvány karkötőAmetisztből, jádéból, jáspisból, karneolból, rózsakvarcból, szodalitból, tigrisszemből készült csakra ásvány karkötő.Csakrákhoz ezek az ásványok találhatok a karkötőben: Korona csakra: Fehér jádeHarmadik szem csakra: Lila ametisztTorokcsakra: Kék szodalitSzívcsakra: Rózsa..
Ár: 2 980Ft
Azonosító: 2720-13
7 csakra ásvány karkötőAmetisztből, jádéból, jáspisból, karneolból, szodalitból, tigrisszemből készült csakra ásvány karkötő.Csakrákhoz ezek az ásványok találhatok a karkötőben: Korona csakra: Fehér jádeHarmadik szem csakra: Lila ametisztTorokcsakra: Kék szodalitSzívcsakra: Világos zöld jádeNap..
Ár: 2 980Ft
1 - 12 megjelenítése 20 közül (2 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.