Menü
Kosár tartalma

Muszkovit

Muszkovit

Muszkovit ásvány jellemzői

A muszkovit ásvány megjelenése, gyógyhatása és tulajdonságai

A muszkovit ásványról bizonyára hallottál már máriaüveg vagy moszkvai üveg néven. Az átlátszó változatok feldolgozása, simára csiszolása ugyanis régen olcsóbb volt, mint az üveg előállítása, ezért gyakran használták szentképek üvegezésére.

A muszkovit ásvány eredete és kialakulása

A muszkovit a rétegszilikátok közé sorolt csillámféle, kálium- és alumíniumtartalmú szilikátásvány. Gyakori ásvány, de az igazán jól használható nagytáblás változatokat Oroszország, India, Kanada, az USA, Brazília, Románia ill. Szlováki területein termelik ki.

A muszkovit ásvány elnevezése

A muszkovit ásvány elnevezése annak köszönhető, a táblás muszkovitlapokat Moszkovia néven exportálták Oroszországból. Találkozhatsz a muszkovittal moszkovit írásmóddal, esetleg csillámkő néven is. Mivel a teljesen átlátszó muszkovit lapokat régebben üveg helyett használták templomablakok, szentképek üvegezésére, máriaüveg néven is ismerheted. Színétől függően még több elnevezése is van, pl. fuchsit vagy alurgit.

Milyen a muszkovit ásvány színe?

A gyöngyház- vagy üvegfénnyel ragyogó muszkovit többnyire átlátszó, fehér, sárga, sárgás, színtelen, szürke, vöröses vagy zöld színű. A zöldes színű, krómtartalmú változat neve fuchsit, a mangántartalmú, barnás árnyalatú muszkovit ásvány másik neve pedig az alurgit.

A muszkovit ásvány hatása – mire jó a valódi muszkovit?

Az ásványok, így a muszkovit ásvány élettani hatása rendkívül sokféle lehet. A muszkovit gyógyító hatása megmutatkozik többek közt a vércukorszintre, idegrendszerre és a stressz által okozott betegségekre gyakorolt pozitív hatásokban is. Hatásos lehet gyomor- és veseproblémák, epepanaszok esetén is. A muszkovit gyógyhatásai közt a kristályterapeuták főként nyugtató hatását emelik ki, segíthet alvásproblémák esetén és egészséges, pihentető alvást biztosít.

A muszkovit hatása a fentieken túl, hogy segíthet a stressz- és feszültségoldásban, az egészséges önbizalom megteremtésében, kizárja a külső befolyásoló hatásokat, segít megőrizni nyugalmunkat.

A muszkovit ásvány a torok- és a szívcsakra köve.

Kinek ajánlott a muszkovit ásványi ékszer viselése?

A muszkovit ásványból készült ékszer viselése ajánlható, ha a fenti fizikai-lelki hatásokat szeretnék kibontakoztatni. Az ékszeripar leginkább a vöröses változatot használja – általában karkötő, esetleg ásvány medál formájában –, de gyakorlatilag az összes árnyalat jól illik bármilyen ruhadarabhoz és öltözethez. A muszkovit főleg női ásvány ékszerként jegyzett. Az Azurit ásványboltban kizárólag valódi, eredeti ásványokat és muszkovit ásványból készült ásványi ékszereket találsz.

Melyik horoszkóp ásványa a muszkovit?

A muszkovit ásvány az Oroszlán csillagjegy köve.

A muszkovit ásvány további alkalmazása

A muszkovitot máriaüveg néven a régi idők embere az akkoriban drága üveg helyett használta. Használják elektromos készülékek gyártása során is szigetelő és hőálló tulajdonságának köszönhetően, illetve gázkonvektorok, kályhák, kandallók üvegezéséhez is.

Ásványrendszer: 

IV. Szilikátok

Ásvány alak (morfológia): 

Kristályos

Kristályrendszer: 

Egyhajlású rendszer (monoklin)

Kémiai elnevezés: 

Kálium-aluminium-hidroszilikát

Képlet: 

KAl(Si3Al)O10(OH,F)2

Mohs-keménység: 

2,5

Szín: 

Fehér, Sárga, Sárgás, Színtelen, Szürke, Vöröses, Zöld

Átlátszóság: 

Átlátszó

Fényesség: 

Gyöngyházfény, Üvegfény

Fajsúly: 

2,77-2,88

Hasadás: 

Tökéletes

Törés: 

Egyenetlen

Külföldi lelőhely: 

Brazília, India, Kanada, Oroszország, Románia, USA

Ebben a ketagóriában nem találhatóak termékek.

Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.