Menü
Kosár tartalma

Zafír

Zafír

Zafír ásvány jellemzői

A tengerkék zafír ásvány csodálatos ragyogása

A gyémánt után a másod legkeményebb ásvány a zafír. Ismerd meg a hűség, a bölcsesség és a nyugalom köveként emlegetett zafírt!

A zafír ásvány eredete és kialakulása

A zafír szó egyes feltételezések szerint szanszkrit eredeti, mások szerint a görög sappherios szóból származik. Jelentése „kék kő”, és nagyon sokáig más kék ásványokra is használták.

Valójában a zafír az oxidásványok közé tartozó, eredetileg áttetsző korundnak egy változata, csakúgy, mint a rubin. Vas és titán keverékét tartalmazza.

Milyen a zafír színe?

A zafír drágakő általában gyönyörű kék színű, és ezt a mélykék változatot értjük a zafír kifejezés alatt. Az ásvány narancs változata a padparadsa, színtelen változata pedig a leukozafír. Szennyeződéstől függően más változatai is ismertek, fantasztikus pl. a mangánnal szennyezett rózsaszínű zafír vagy a kobalt és a magnézium miatt zöld árnyalatú változat is.

A zafír ásvány hatása – mire jó a valódi zafír?

A számos pozitív élettani tulajdonsággal rendelkező zafír nagyon ritka, ezért óvakodnunk kell a hamisítványok vásárlásától. Az Azurit webshopjában kizárólag valódi, eredeti ásványokat és ásványi ékszereket, marokköveket találsz.

A zafír a spirituálitás, az önkifejezés valamint a hűség és a lojalitás köve. Viselőjét megvédi a gonosz szellemektől. Elűzi a negatív érzéseket, csillapítja a depresszió tüneteit, stimulálja az emberi szervezet öngyógyító, regeneráló képességeit.

E csodaszép kék ásvány gyógyító hatásaként tartják számon, hogy kedvező hatással van a zafír a pajzsmirigyre, a torokra, az idegrendszerre, a szemre és az érrendszerre. A zafírt a homlokcsakra ásványaként jegyezzük.

Kinek ajánlott a zafír ásványi ékszer viselése?

A csodálatosan telt, mélykék zafírból készült ékszer viselése rendkívüli eleganciára és kifinomult ízlésre vall. A legkeményebb drágakövek közé tartozik, nem kopik – nem véletlenül jelképezi a hűséget, és nem véletlen közkedvelt ajándék eljegyzés vagy házassági évfordulók alkalmával. Egy kék zafír köves gyűrű, pl. a zafír eljegyzési gyűrű vagy a zafír fülbevaló, valódi zafír medál mondhatni örök darab. Ezt természetesen az ára is tükrözi. Bármely nemesfémmel kombinálva lenyűgöző hatást kelt.

Melyik horoszkóp köve a zafír ásvány?

Az igéző zafír ásványt az ásványok horoszkóp szerinti besorolásában a Bika, a Mérleg, a Nyilas és a Szűz zodiákushoz rendelik.

A zafír házassági évfordulós ajándékként is igen népszerű, különösen az 5., 23., 45., 65. házassági évforduló ajándéka.

A zafír ásvány további alkalmazása

A korund, és annak színes (szennyezett) változata a gyémántot követően a legkeményebb ásvány. A különböző lelőhelyeken fellelt ásványok keménysége eltérő lehet: a drágakőnek nem alkalmazható változatok kiválóan alkalmazhatóak ipari célokra (pl. szilárdtestlézerek esetében).

Zafír tulajdonságai

Ásványrendszer: 

III. Oxidok és hidroxidok

Ásvány alak (morfológia): 

Kristályos

Kristályrendszer: 

Háromszöges rendszer (trigonális)

Keletkezés: 

Magmás, Metamorf

Kémiai elnevezés: 

Alumínium-oxid

Képlet: 

Al2O3

Mohs-keménység: 

9

Szín: 

Zafírkék, Sárga, Narancs, Rózsaszín, Zöld, Lila, Színtelen, Szürke, Aranybarna, Barna

Átlátszóság: 

Átlátszatlan, Átlátszó, Áttetsző

Fénytörésmutató: 

1,766-1,774

Kettőstörés: 

-0,008

Fényesség: 

Selyemfény

Karcszín: 

Fehér

Fluoreszencia: 

Színtelen zafír: Narancssárga

Fajsúly: 

3,9-4,1

Hasadás: 

Nem hasítható

Törés: 

Aprókagylós, Egyenetlen, Rideg, Szilánkos

Felhasználás: 

Ajándék dísztárgy, Dekoráció, Dísztárgyak, Drágakő ékszer, Iparművészeti tárgyak

Külföldi lelőhely: 

Ausztrália, India, Sri Lanka, Thaiföld, USA

Évfordulós ajándék: 

Hatvanötödik házassági évforduló ajándéka , Negyvenötödik házassági évforduló ajándéka, Ötödik házassági évforduló ajándéka

Alternatív évfordulós ajándék: 

Huszonharmadik házassági évforduló ajándéka

Zafír állatöv jegye: 

Bika, Mérleg, Nyilas, Szűz

Ajánlott linkek: 

//hu.wikipedia.org/wiki/Korund: Zafír ásvány, //en.wikipedia.org/wiki/Corundum: Zafír ismertető, //www.mindat.org/min-3529.html: Zafír jellemzői

Ebben a ketagóriában nem találhatóak termékek.

Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.