Menü
Kosár tartalma

Borostyánkő

Borostyánkő

Borostyánkő hatása, jelentése és borostyán ásvány jellemzői

Borostyánkő jelentése, név származása: 

A borostyánkő görög neve elektron, már az ókorban észrevették, hogy ha megdörzsölik, akkor sztatikusan feltöltődik. Később mikor az atom szerkezetét megismerték, erről kapta a nevét az elektron.
Égésekor kellemes illat keletkezik, erre utal az angol amber és a francia ambre elnevezés, melyek az ámbra szóból erednek.
A német neve bernstein 'égő kő' amely az ónémet 'bernen'= égni és a 'stein'=kő szavakból származik, ebből az elnevezésből alakult ki a lengyelek bursztyn szava, és a magyar borostyánkő elnevezés.

Borostyán ásvány jellemzői: 

Fosszilis fenyőgyanta kövület, amely 50 millió évvel ezelőtt keletkezett.
A gyorsan megszilárdult gyanta különleges zárványokat rejthet magában. A leggyakoribb zárványok a rovarok, pókok, növények, tűlevelek, virágok, gallyak, gyümölcsök, spórák, gombák, mohák.
A világ több táján megtalálható, de a legnagyobb százaléka a balti tenger térségében van.

Borostyánkő története: 

A legrégebbi borostyánkő eszközök a kőkorszakból kerültek elő. Gyöngyöket, melltűket, függőket, állat és ember szobrokat találtak a kőkorszaki települések ásatásain.
Először az újkőkorban kezdtek kereskedni vele.
i. e. 3000-ból borostyán gyöngyöket találtak a Piramisokban.
A 1-3. században intenzív borostyánkő kereskedelem alakult ki a Római Birodalomban. Létrejött az úgynevezett 'Borostyánkő út'. A borostyán értéke magas volt 'északi arany'-nak nevezték. A római asszonyok nem csak ékszerként használták, hanem gyógymódként is alkalmazták, torokfájás, nyirokcsomó-duzzanatok, szájbetegségek ellen.
A középkorban borostyánkő rózsafüzéreket készítettek.
A 17-18. században a kézművesek már műalkotásokat alkottak belőle.
Balti-tenger partvidékén találták a legnagyobb borostyánt, amely 47 cm hosszú és 9,8 kg tömegű.

Borostyánkő hatása, gyógyító ásvány: 

A borostyánkő viselésének ősi hagyománya van. Már az ókorban hittek gyógyító erejében, ezért igen magas áron lehetett csak hozzájutni.
Amulettként viselték fájdalomcsillapító hatása miatt, de készítettek belőle olajat is kihasználva gyógyító erejét. Porrá törve és mézzel keverve emésztőrendszeri problémákra használták.

A kínaiak az olajat zúzott borostyánporral keverve nyugtató hatású főzetet készítettek. Segített nekik legyőzni félelmeiket. Úgy gondolták, a borostyán ásvány megvéd az infarktustól és az agyvérzéstől.

A középkortól használták szerelmi bájitalként a borostyánkivonatot vodkával keverve, mivel serkentőleg hat a férfi libidóra

Az indiánok inspiráló napkőként tekintenek rá, mely melegséggel, fénnyel, életörömmel tölti el őket.

Manapság a borostyánkő reneszánszát éli.
Míg a régi időkben medálként, napjainkban inkább nyakláncként, karkötőként viselve találkozhatunk vele
.
Sokan természetes antibiotikumnak tekintik. Borostyánkőből készült olaj, tinktúra és tabletta jelenleg is kapható. Elixírként is fogyasztható, melyet természetgyógyászok, szakértők készítenek néhány borostyánkőből, melyet vízzel felöntve és letakarva 12 órán át pihentetnek.

Hazánkban gyógyító hatása, és szépsége miatt ékszerként viselik.
A borostyánkő megkövült fenyőgyanta, bőrrel érintkezve testhőmérsékletünk hatására illóolajok válnak ki belőle.
Ezek a bőrön keresztül felszívódva bekerülnek a véráramba, ezáltal hatást gyakorolva szervezetünkre. Korra, nemre való tekintet nélkül bárki használhatja gyógyító erejét.

Természetgyógyászok már kisbabáknak is ajánlják borostyánnyaklánc viselését, mivel fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása miatt kitűnően alkalmazható fogzási fájdalom enyhítésére . Tapasztalatok bizonyítják, hogy a nyaklánc viselése nyugtatólag hat a babákra . Egyes környező országokban gyógyszertárakban is kaphatók borostyánból készült bébi nyakláncok. Azért, hogy a babák ne tudják a szájukba venni, rágni, húzogatni kimondottan nekik készült, megfelelő hosszúságú méretben. A szemek egyenként vannak csomózva, tehát ha véletlenül el is szakadna a lánc, akkor is csak egyetlen szem tud róla leesni. Viselését érdemes már a fogzás megindulása előtt elkezdeni, hogy a baba hozzászokjon a nyaklánchoz.

Nagyon fontos, hogy a borostyánkő nyaklánc nem gyerekjáték, biztonságosan használni csak is szülői felügyelet mellett lehet!

Felnőttek is alkalmazzák gyógyító erejét fogproblémákra és szájüregi betegségekre.

Kamaszoknak klasszikus gyógymód a nyaklánc viselése pattanások ellen.

De nem csak a tinédzserekre jellemző bőrproblémára, hanem a legkülönfélébb bőrbetegségekre (szemölcs, ekcéma, bőrgomba, sömör) hatásos lehet egy borostyánkőből készült nyaklánc viselése.

Tisztító hatása miatt kiválóan alkalmas légzőszervi problémák, asztma, hörghurut, szénanátha, megfázásos, köhögéses tünetek enyhítésére csakúgy, mint a tüdő erősítésére .

Szintén tisztító, gyulladáscsökkentő és emésztést elősegítő hatása miatt alkalmazzák anyagcsere problémákra, a máj, vese, lép, epe megfelelő működésének elérésére.

Mozgásszervi problémák kezelésére is alkalmas. Jótékony hatással van az ízületi, reumatikus, ínproblémákra, váll-, nyak- és gerincfájdalmakra .

Elősegíti a sebgyógyulást. Mindezek mellett támogatja az immunrendszer megfelelő működését, a sejtek regenerálódását, a szervezet öngyógyító mechanizmusát .

Nem csak a régi időkben, hanem napjainkban is sokan viselik nyugtató hatása miatt . Jó hatással van idegrendszerünkre. Segít szorongásaink, félelmeink leküzdésében, depressziós időszakaink átvészelésében és optimista gondolkodásunk erősítésében.

Borostyánkő tulajdonságai

Ásványrendszer: 

IX. Organikus (szerves) vegyületek

Ásvány alak (morfológia): 

Amorf (alaktalan)

Képlet: 

C10H16O

Mohs-keménység: 

2,0-2,5

Szín: 

Barna, Fehér, Fekete, Sárga, Vörös, Zöld

Átlátszóság: 

Átlátszatlan, Átlátszó, Áttetsző

Karcszín: 

Fehér

Fajsúly: 

1,05-1,09

Hasadás: 

Nem hasítható

Törés: 

Kagylós, Rideg

Vizsgálat: 

A valódi borostyánkő a megfelelő telítettségű sóoldat felszínén úszik, míg a hamisítvány elsüllyed.

Felhasználás: 

Ajándék dísztárgy, Dekoráció, Drágakő ékszer, Használati eszköz, Iparművészeti tárgyak

Borostyánkő lelőhelyek Magyarországon: 

Ajka

Külföldi lelőhely: 

Burma, Finnország, India, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország, Oroszország, Románia, Spanyolország, USA

Testi hatás: 

Bőrkiütés, allergia, ekcéma ellen jó, Gyerekek fogzását segíti, Mandulagyulladás, Reumára, Tüdő

Lelki hatás: 

Depressziót megszünteti, Energetizáló hatású, Enyhíti a stresszt

Borostyánkő állatöv jegye: 

Ikrek

Borostyánkő angolul: 

Amber

Ajánlott linkek: 

//en.wikipedia.org/wiki/Amber: Borostyán ismertető, //hu.wikipedia.org/wiki/Borostyan: Borostyán ismertető
Borostyán baba nyaklánc Borostyán baba nyaklánc
Új Legkeresettebb
Borostyán baba nyakláncOvális borostyán gyöngyökből készített, csomózott baba nyaklánc. Méz, konyak, fekete cseresznye és vaj színű gyöngyök váltakoznak a baba nyakláncban. ..
Ár: 4 690 Ft
Borostyán baba nyaklánc Lekerekített borostyán gyöngyökből készített, csomózott baba nyaklánc. Méz és fekete cseresznye színű gyöngyök váltakoznak a baba nyakláncban. Rendeld meg babádnak ezt a gyönyörű borostyán nyakláncot, amely eleganciát és stílust ad a kisruhájához...
Ár: 4 690 Ft
Borostyán felnőtt nyaklánc Ez a levél alakú borostyán gyöngyökből készült különleges megjelenésű nyaklánc. Három szálon kerültek elhelyezésre a magas minőségű borostyánkövek, amelyeket finomra csiszoltak.A kiváló minőségű borostyánok konyak színben pompáznak, ami elegáns és stílusos megjelenést..
Ár: 9 560 Ft
Borostyán felnőtt nyakláncTermészetes borostyánkőből készült ez a gyönyörű nyaklánc, amely kiváló választás lehet egyedi és stílusos megjelenéshez. A változatos színű borostyánok, vaj, méz, konyak és fekete cseresznye, elegánsan vannak egymás után fűzve.Ha szereted a természetes kiegészítőket, a..
Ár: 9 550 Ft
Borostyán felnőtt nyaklánc Ez a borostyán nyaklánc igazán különleges megjelenésű, hiszen három szálon kerültek elhelyezésre a magas minőségű borostyánkövek, amelyeket négyszög formára csiszoltak. A kiváló minőségű borostyánok konyak és méz színben pompáznak, ami egyedülálló és stílusos megjelenést ..
Ár: 9 560 Ft
Borostyán felnőtt nyaklánc Ez a gyönyörű hold alakú borostyán nyaklánc lenyűgöző látványt nyújt, hiszen három szálon kerültek elhelyezésre a magas minőségű borostyánkövek, amelyek kifinomult eleganciájával kápráztatják el viselőjüket.A kiváló minőségű borostyánok konyak és méz színűek, és úgy v..
Ár: 9 560 Ft
Borostyánkő Felnőtt NyakláncVáltakozó színben, nagy chips borostyán gyöngyökből fűzött női nyaklánc. ..
Ár: 8 550 Ft
Borostyán nyaklánc 💛 természetes szépség Meleg tónusú, vajszínű borostyánszemekből fűzött borostyán nyaklánc, melynek természetessége üdítő és kellemes érzést kölcsönöz viselője számára. Válaszd ezt az ásvány ékszert, ha szeretnéd kihasználni a borostány feszültségoldó, bőrszépítő hatását!..
Ár: 5 990 Ft
Borostyánkőból készült felnőtt nyakláncKülönböző színű borostyánkő gyöngyszemek váltakoznak ebben a szokásosnál hosszabb chips nyakláncban.Népszerű borostyánkő színek találhatóak a nyakláncban: konyak, fekete cseresznye, vaj és méz...
Ár: 9 820 Ft
1 - 20 megjelenítése 39 közül (2 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.