Menü
Kosár tartalma

Borostyán gyógyító ásvány

Borostyán gyógyító ásvány

Borostyán ásvány jellemzői

Név származása:

A borostyán görög neve elektron, már az ókorban észrevették, hogy ha megdörzsölik, akkor sztatikusan feltöltődik. Később mikor az atom szerkezetét megismerték, erről kapta a nevét az elektron.
Égésekor kellemes illat keletkezik, erre utal az angol amber és a francia ambre elnevezés, melyek az ámbra szóból erednek.
A német neve bernstein "égő kő" amely az ónémet "bernen"= égni és a "stein"=kő szavakból származik, ebből az elnevezésből alakult ki a lengyelek bursztyn szava, és a magyar borostyán elnevezés.

Ismertető :

Fosszilis fenyőgyanta kövület, amely 50 millió évvel ezelőtt keletkezett.
A gyorsan megszilárdult gyanta különleges zárványokat rejthet magában. A leggyakoribb zárványok a rovarok, pókok, növények, tűlevelek, virágok, gallyak, gyümölcsök, spórák, gombák, mohák.
A világ több táján megtalálható, de a legnagyobb százaléka a balti tenger térségében van.

Története:

A legrégebbi borostyán eszközök a kőkorszakból kerültek elő. Gyöngyöket, melltűket, függőket, állat és ember szobrokat találtak a kőkorszaki települések ásatásain.
Először az újkőkorban kezdtek kereskedni vele.
i. e. 3000-ból borostyán gyöngyöket találtak a Piramisokban.
A 1-3. században intenzív borostyán kereskedelem alakult ki a Római Birodalomban. Létrejött az úgynevezett "Borostyánkő út". A borostyán értéke magas volt "északi arany"-nak nevezték. A római asszonyok nem csak ékszerként használták, hanem gyógymódként is alkalmazták, torokfájás, nyirokcsomó-duzzanatok, szájbetegségek ellen.
A középkorban borostyán rózsafüzéreket készítettek.
A 17-18. században a kézművesek már műalkotásokat alkottak belőle.
Balti-tenger partvidékén találták a legnagyobb borostyánt, amely 47 cm hosszú és 9,8 kg tömegű.

Gyógyító ásvány:

A borostyán viselésének ősi hagyománya van. Már az ókorban hittek gyógyító erejében, ezért igen magas áron lehetett csak hozzájutni.
Amulettként viselték fájdalomcsillapító hatása miatt, de készítettek belőle olajat is kihasználva gyógyító erejét. Porrá törve és mézzel keverve emésztőrendszeri problémákra használták.

A kínaiak az olajat zúzott borostyánporral keverve nyugtató hatású főzetet készítettek. Segített nekik legyőzni félelmeiket. Úgy gondolták, a borostyán megvéd az infarktustól és az agyvérzéstől.

A középkortól használták szerelmi bájitalként a borostyánkivonatot vodkával keverve, mivel serkentőleg hat a férfi libidóra

Az indiánok inspiráló napkőként tekintenek rá, mely melegséggel, fénnyel, életörömmel tölti el őket.

Manapság a borostyán reneszánszát éli.
Míg a régi időkben medálként, napjainkban inkább nyakláncként, karkötőként viselve találkozhatunk vele
.
Sokan természetes antibiotikumnak tekintik. Borostyánból készült olaj, tinktúra és tabletta jelenleg is kapható. Elixírként is fogyasztható, melyet természetgyógyászok, szakértők készítenek néhány borostyánkőből, melyet vízzel felöntve és letakarva 12 órán át pihentetnek.

Hazánkban gyógyító hatása, és szépsége miatt ékszerként viselik.
A borostyán megkövült fenyőgyanta, bőrrel érintkezve testhőmérsékletünk hatására illóolajok válnak ki belőle.
Ezek a bőrön keresztül felszívódva bekerülnek a véráramba, ezáltal hatást gyakorolva szervezetünkre. Korra, nemre való tekintet nélkül bárki használhatja gyógyító erejét.

Természetgyógyászok már kisbabáknak is ajánlják borostyánnyaklánc viselését, mivel fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása miatt kitűnően alkalmazható fogzási fájdalom enyhítésére. Tapasztalatok bizonyítják, hogy a nyaklánc viselése nyugtatólag hat a babákra. Egyes környező országokban gyógyszertárakban is kaphatók borostyánból készült bébi nyakláncok. Azért, hogy a babák ne tudják a szájukba venni, rágni, húzogatni kimondottan nekik készült, megfelelő hosszúságú méretben. A szemek egyenként vannak csomózva, tehát ha véletlenül el is szakadna a lánc, akkor is csak egyetlen szem tud róla leesni. Viselését érdemes már a fogzás megindulása előtt elkezdeni, hogy a baba hozzászokjon a nyaklánchoz.

Nagyon fontos, hogy a borostyán nyaklánc nem gyerekjáték, biztonságosan használni csak is szülői felügyelet mellett lehet!

Felnőttek is alkalmazzák gyógyító erejét fogproblémákra és szájüregi betegségekre.

Kamaszoknak klasszikus gyógymód a nyaklánc viselése pattanások ellen.

De nem csak a tinédzserekre jellemző bőrproblémára, hanem a legkülönfélébb bőrbetegségekre (szemölcs, ekcéma, bőrgomba, sömör) hatásos lehet egy borostyánból készült nyaklánc viselése.

Tisztító hatása miatt kiválóan alkalmas légzőszervi problémák, asztma, hörghurut, szénanátha, megfázásos, köhögéses tünetek enyhítésére csakúgy, mint a tüdő erősítésére.

Szintén tisztító, gyulladáscsökkentő és emésztést elősegítő hatása miatt alkalmazzák anyagcsere problémákra, a máj, vese, lép, epe megfelelő működésének elérésére.

Mozgásszervi problémák kezelésére is alkalmas. Jótékony hatással van az ízületi, reumatikus, ínproblémákra, váll-, nyak- és gerincfájdalmakra.

Elősegíti a sebgyógyulást. Mindezek mellett támogatja az immunrendszer megfelelő működését, a sejtek regenerálódását, a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

Nem csak a régi időkben, hanem napjainkban is sokan viselik nyugtató hatása miatt. Jó hatással van idegrendszerünkre. Segít szorongásaink, félelmeink leküzdésében, depressziós időszakaink átvészelésében és optimista gondolkodásunk erősítésében.

Ásványrendszer:

IX. Organikus (szerves) vegyületek

Ásvány alak (morfológia):

Amorf (alaktalan)

Képlet:

C10H16O

Mohs-keménység:

2,0-2,5

Szín:

Barna, Fehér, Fekete, Sárga, Vörös, Zöld

Átlátszóság:

Átlátszatlan, Átlátszó, Áttetsző

Karcszín:

Fehér

Fajsúly:

1,05-1,09

Hasadás:

Nem hasítható

Törés:

Kagylós, Rideg

Vizsgálat:

A valódi borostyán a megfelelő telítettségű sóoldat felszínén úszik, míg a hamisítvány elsüllyed.

Felhasználás:

Ajándék dísztárgy, Dekoráció, Drágakő ékszer, Használati eszköz, Iparművészeti tárgyak

Hazai lelőhely:

Ajka

Külföldi lelőhely:

Burma, Finnország, India, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország, Oroszország, Románia, Spanyolország, USA

Testi hatás:

Bőrkiütés, allergia, ekcéma ellen jó, Gyerekek fogzását segíti, Mandulagyulladás, Reumára, Tüdő

Lelki hatás:

Depressziót megszünteti, Energetizáló hatású, Enyhíti a stresszt

Borostyán állatöv jegye:

Ikrek

Ajánlott linkek:

//en.wikipedia.org/wiki/Amber: Borostyán ismertető, //hu.wikipedia.org/wiki/Borostyan: Borostyán ismertető, //www.mindat.org/min-188.html: Borostyán ismertető
Azonosító: 747-200
Borostyánból készült felnőtt nyakláncA női nyaklánc  világos méz, méz, világos konyak, konyak, rubinvörös színű borostyán barokk formájú gyöngyszemekből készültA borostyán gyöngyszemek úgy lettek felfűzve, hogy gyönyörű színátmenet jön létre a színekből. Csavaros borostyánból készült kapoc..
Ár: 6 400Ft
Azonosító: 5747-200
Elegáns kétsoros borostyán ásványból készült női karkötőKülönböző színű, chips formájú borostyán ásvány gyöngyszemekből készült női karkötő.Memória karkötő alapra lettek felfűzve a vaj, méz, konyak és fekete cseresznye színű borostyán gyöngyszemek.A memória alapnak köszönhetően nagyon kényelmes vise..
Ár: 4 550Ft
1 - 12 megjelenítése 86 közül (8 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.