Menü
Kosár tartalma

Borostyánkő

Borostyánkő

Borostyánkő hatása, jelentése és borostyán ásvány jellemzői

Borostyánkő jelentése, név származása: 

A borostyánkő görög neve elektron, már az ókorban észrevették, hogy ha megdörzsölik, akkor sztatikusan feltöltődik. Később mikor az atom szerkezetét megismerték, erről kapta a nevét az elektron.
Égésekor kellemes illat keletkezik, erre utal az angol amber és a francia ambre elnevezés, melyek az ámbra szóból erednek.
A német neve bernstein 'égő kő' amely az ónémet 'bernen'= égni és a 'stein'=kő szavakból származik, ebből az elnevezésből alakult ki a lengyelek bursztyn szava, és a magyar borostyánkő elnevezés.

Borostyán ásvány jellemzői: 

Fosszilis fenyőgyanta kövület, amely 50 millió évvel ezelőtt keletkezett.
A gyorsan megszilárdult gyanta különleges zárványokat rejthet magában. A leggyakoribb zárványok a rovarok, pókok, növények, tűlevelek, virágok, gallyak, gyümölcsök, spórák, gombák, mohák.
A világ több táján megtalálható, de a legnagyobb százaléka a balti tenger térségében van.

Borostyánkő története: 

A legrégebbi borostyánkő eszközök a kőkorszakból kerültek elő. Gyöngyöket, melltűket, függőket, állat és ember szobrokat találtak a kőkorszaki települések ásatásain.
Először az újkőkorban kezdtek kereskedni vele.
i. e. 3000-ból borostyán gyöngyöket találtak a Piramisokban.
A 1-3. században intenzív borostyánkő kereskedelem alakult ki a Római Birodalomban. Létrejött az úgynevezett 'Borostyánkő út'. A borostyán értéke magas volt 'északi arany'-nak nevezték. A római asszonyok nem csak ékszerként használták, hanem gyógymódként is alkalmazták, torokfájás, nyirokcsomó-duzzanatok, szájbetegségek ellen.
A középkorban borostyánkő rózsafüzéreket készítettek.
A 17-18. században a kézművesek már műalkotásokat alkottak belőle.
Balti-tenger partvidékén találták a legnagyobb borostyánt, amely 47 cm hosszú és 9,8 kg tömegű.

Borostyánkő hatása, gyógyító ásvány: 

A borostyánkő viselésének ősi hagyománya van. Már az ókorban hittek gyógyító erejében, ezért igen magas áron lehetett csak hozzájutni.
Amulettként viselték fájdalomcsillapító hatása miatt, de készítettek belőle olajat is kihasználva gyógyító erejét. Porrá törve és mézzel keverve emésztőrendszeri problémákra használták.

A kínaiak az olajat zúzott borostyánporral keverve nyugtató hatású főzetet készítettek. Segített nekik legyőzni félelmeiket. Úgy gondolták, a borostyán ásvány megvéd az infarktustól és az agyvérzéstől.

A középkortól használták szerelmi bájitalként a borostyánkivonatot vodkával keverve, mivel serkentőleg hat a férfi libidóra

Az indiánok inspiráló napkőként tekintenek rá, mely melegséggel, fénnyel, életörömmel tölti el őket.

Manapság a borostyánkő reneszánszát éli.
Míg a régi időkben medálként, napjainkban inkább nyakláncként, karkötőként viselve találkozhatunk vele
.
Sokan természetes antibiotikumnak tekintik. Borostyánkőből készült olaj, tinktúra és tabletta jelenleg is kapható. Elixírként is fogyasztható, melyet természetgyógyászok, szakértők készítenek néhány borostyánkőből, melyet vízzel felöntve és letakarva 12 órán át pihentetnek.

Hazánkban gyógyító hatása, és szépsége miatt ékszerként viselik.
A borostyánkő megkövült fenyőgyanta, bőrrel érintkezve testhőmérsékletünk hatására illóolajok válnak ki belőle.
Ezek a bőrön keresztül felszívódva bekerülnek a véráramba, ezáltal hatást gyakorolva szervezetünkre. Korra, nemre való tekintet nélkül bárki használhatja gyógyító erejét.

Természetgyógyászok már kisbabáknak is ajánlják borostyánnyaklánc viselését, mivel fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása miatt kitűnően alkalmazható fogzási fájdalom enyhítésére . Tapasztalatok bizonyítják, hogy a nyaklánc viselése nyugtatólag hat a babákra . Egyes környező országokban gyógyszertárakban is kaphatók borostyánból készült bébi nyakláncok. Azért, hogy a babák ne tudják a szájukba venni, rágni, húzogatni kimondottan nekik készült, megfelelő hosszúságú méretben. A szemek egyenként vannak csomózva, tehát ha véletlenül el is szakadna a lánc, akkor is csak egyetlen szem tud róla leesni. Viselését érdemes már a fogzás megindulása előtt elkezdeni, hogy a baba hozzászokjon a nyaklánchoz.

Nagyon fontos, hogy a borostyánkő nyaklánc nem gyerekjáték, biztonságosan használni csak is szülői felügyelet mellett lehet!

Felnőttek is alkalmazzák gyógyító erejét fogproblémákra és szájüregi betegségekre.

Kamaszoknak klasszikus gyógymód a nyaklánc viselése pattanások ellen.

De nem csak a tinédzserekre jellemző bőrproblémára, hanem a legkülönfélébb bőrbetegségekre (szemölcs, ekcéma, bőrgomba, sömör) hatásos lehet egy borostyánkőből készült nyaklánc viselése.

Tisztító hatása miatt kiválóan alkalmas légzőszervi problémák, asztma, hörghurut, szénanátha, megfázásos, köhögéses tünetek enyhítésére csakúgy, mint a tüdő erősítésére .

Szintén tisztító, gyulladáscsökkentő és emésztést elősegítő hatása miatt alkalmazzák anyagcsere problémákra, a máj, vese, lép, epe megfelelő működésének elérésére.

Mozgásszervi problémák kezelésére is alkalmas. Jótékony hatással van az ízületi, reumatikus, ínproblémákra, váll-, nyak- és gerincfájdalmakra .

Elősegíti a sebgyógyulást. Mindezek mellett támogatja az immunrendszer megfelelő működését, a sejtek regenerálódását, a szervezet öngyógyító mechanizmusát .

Nem csak a régi időkben, hanem napjainkban is sokan viselik nyugtató hatása miatt . Jó hatással van idegrendszerünkre. Segít szorongásaink, félelmeink leküzdésében, depressziós időszakaink átvészelésében és optimista gondolkodásunk erősítésében.

Borostyánkő tulajdonságai

Ásványrendszer: 

IX. Organikus (szerves) vegyületek

Ásvány alak (morfológia): 

Amorf (alaktalan)

Képlet: 

C10H16O

Mohs-keménység: 

2,0-2,5

Szín: 

Barna, Fehér, Fekete, Sárga, Vörös, Zöld

Átlátszóság: 

Átlátszatlan, Átlátszó, Áttetsző

Karcszín: 

Fehér

Fajsúly: 

1,05-1,09

Hasadás: 

Nem hasítható

Törés: 

Kagylós, Rideg

Vizsgálat: 

A valódi borostyánkő a megfelelő telítettségű sóoldat felszínén úszik, míg a hamisítvány elsüllyed.

Felhasználás: 

Ajándék dísztárgy, Dekoráció, Drágakő ékszer, Használati eszköz, Iparművészeti tárgyak

Borostyánkő lelőhelyek Magyarországon: 

Ajka

Külföldi lelőhely: 

Burma, Finnország, India, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország, Oroszország, Románia, Spanyolország, USA

Testi hatás: 

Bőrkiütés, allergia, ekcéma ellen jó, Gyerekek fogzását segíti, Mandulagyulladás, Reumára, Tüdő

Lelki hatás: 

Depressziót megszünteti, Energetizáló hatású, Enyhíti a stresszt

Borostyánkő állatöv jegye: 

Ikrek

Borostyánkő angolul: 

Amber

Ajánlott linkek: 

//en.wikipedia.org/wiki/Amber: Borostyán ismertető, //hu.wikipedia.org/wiki/Borostyan: Borostyán ismertető, //www.mindat.org/min-188.html: Borostyán ismertető
Borostyánkőból készült gyermek nyakláncKülönböző színű lekerekített úgynevezett barokk típusú borostyánkő gyöngyszemekből készült gyerek nyaklánc.Vaj, méz, konyak és fekete cseresznye színű szemek váltakoznak a gyöngyfűző cérnán. Minden gyöngyszem külön lett csomózva.Csavaros borostyánkő kapocs van ..
Ár: 5 790 Ft
Borostyánkő Ezüst MedálCsepp formájú, borostyánkő ásványból készült ezüst medál.925 tisztaságú ezüst, fémjelzéssel...
Ár: 5 920 Ft
Borostyánkőból készült felnőtt nyakláncA női nyaklánc  világos méz, méz, világos konyak, konyak, rubinvörös színű borostyánkő barokk formájú gyöngyszemekből készültA borostyánkő gyöngyszemek úgy lettek felfűzve, hogy gyönyörű színátmenet jön létre a színekből. Csavaros borostyánkőból készü..
Ár: 8 320 Ft
Borostyánkő Ezüst KarkötőGolyó formájú, borostyánkő ásványból készült ezüst karkötő.A borostyánkő fosszilis gyanta. Már az ókorban is jól ismerték. Több mint 30 millió évvel ezelőtt, hatalmas tűlevelű erdők nőttek a mai Kelet-tenger vidékén. A gyanta gyakran kicsordult és kisebb-nagyobb csomókban a ..
Ár: 12 990 Ft
Borostyánkő Ezüst FülbevalóLevél formájú, borostyánkő ásványból készült ezüst fülbevaló.925 tisztaságú ezüst, fémjelzéssel.A fülbevaló bedugós típusú. ..
Ár: 12 550 Ft
Borostyánkő Ezüst FülbevalóVirág formájú, borostyánkő ásványból készült ezüst fülbevaló.925 tisztaságú ezüst, fémjelzéssel.A fülbevaló beakasztós típusú. ..
Ár: 7 150 Ft
Borostyánkő Ezüst FülbevalóLevél formájú, borostyánkő ásványból készült ezüst fülbevaló.925 tisztaságú ezüst, fémjelzéssel.A fülbevaló bedugós típusú. ..
Ár: 8 780 Ft
1 - 20 megjelenítése 44 közül (3 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.