Menü
Kosár tartalma

Azurit

Azurit

Az azúrkék azurit ásvány hatása, kialakulása és tulajdonságai

Az azurit ásvány egyik különlegessége szemet vonzó, azúrkék árnyalatában rejlik. Ismerd meg ennek a csodaszép ásványnak a tulajdonságait, és használd ki az azurit ékszer viselése során az ásvány gyógyhatásait és pozitív élettani hatását!

Az azurit ásvány kialakulása

Az azurit másodlagos, üledékes ásvány, szulfidásványok bomlásából jön létre a rézérctelepek oxidációs zónájában. Az azurit malachittá alakul át hosszabb időszak után. Sokféle kristályalakban található, rézlazúrbevonatokat, rostos, sugaras, vesés halmazokat alkot, de vannak nagyon szép fejlett kristályos formák is. Viszonylag puha ásvány.

Gyakran fordul elő kuprit, malachit, kalkopirit, enargit és kalkozin ásványok kíséretében.

Az azurit ára a különböző ásványboltokban méret és az azurit ásvány megjelenése, minősége szerint változó lehet. A különleges megjelenésű K2 azurit például a Himalájáról származik (kék jáspisként is emlegetik néha tévesen), kitermelése viszonylag nehéz – ez árában is megmutatkozik.

Az azurit ásvány elnevezése

Az azurit szó perzsa eredetű "lazvard", és az ásvány azúrkék színére utal. Ez a szó több európai nyelvben a kék szín őse, a franciáknál az azur, spanyoloknál az azul, az olaszoknál pedig azzurro szó ered ebből a szóból.

Az azurit ásvánnyal találkozhatsz rézkarbonát és rézlazúr néven is.

Milyen az azurit színe?

A csodálatos azurit gyönyörű azúrkék színéről ismerhető fel. Világoskéktől a sötétkékig több színben is találkozhatsz vele a kereskedelemben. Lehet átlátszó és átlátszatlan is.

Tudtad? Nem véletlen kapta ásvány ékszer webáruházunk sem az Azurit nevet (azurit.hu), hiszen ennek a kőnek a varázslatos szépsége bennünket is lenyűgözött. Az Azurit ásványboltban többek közt valódi, eredeti azurit ásványokat és azuritból készült ásványi ékszereket, marokköveket találsz.

Az azurit ásvány hatása – mire jó a valódi azurit?

Az azurit ásvány hatása testi szinten stresszoldó, lazító tulajdonságaiban mutatkozik meg. Segíthet ízületi gyulladások, gerinc- és porckorong problémák esetén is, jó hatással van az izmokra, a májra, a lépre és az epére.

Az azurit hatásai közt említik a kommunikációs képességek segítését, ez az önkifejezés támogatását is jelenti. A meditációs gyakorlatok során segít a belső megértésben, az elmélyülésben.

Segíthet enyhíteni a szorongást, a bánatot. Az azurit ásványt az egyiptomiak szent kőként tisztelték, mert úgy gondolták, hogy támogatja a lelki kommunikációt, tágítja a tudatot és elősegíti a spiritualitást.

Az azurit ásványt a torok- és homlokcsakra ásványaként jegyezzük.

Kinek ajánlott az azurit ásványi ékszer viselése?

Az azurit ásványból készült ékszer viselése ajánlható, ha a fenti fizikai-lelki hatásokat szeretnék kibontakoztatni, de ez a csodálatos kék ásvány megjelenésében is varázslatos hatást és eleganciát kölcsönöz viselőjének. Az azurit karkötő fűzése során gyakran tarkítják a sort más ásványokkal, pl. kalcedonnal, hegyikristállyal is, népszerű az azurit-malachit párosítás is. Viselheted ezt a csodás ásványt azurit fülbevaló vagy azurit füzér, mala formájában is.

Melyik horoszkóp ásványa az azurit?

Az azurit ásványt az ásványok nyugati horoszkóp szerinti besorolásában a Vízöntő csillagjegyhez rendelik.

Az azurit ásvány további alkalmazása

Az azurit kristály leginkább ajándék, dísztárgy ill. drágakő, ékszer formájában kerül feldolgozásra. Többezer éve használják festékanyagként.

Régi freskókon lehet látni a kék ég bezöldülését, melynek oka az azurit malachittá alakulása. Szemhéjfestékként is alkalmazták.

Azurit tulajdonságai

Szinonima neve: 

Kék rézkarbonát, Rézlazúr

Ásványrendszer: 

VII. Borátok, karbonátok, nitrátok

Ásvány alak (morfológia): 

Kristályos

Kristályrendszer: 

Egyhajlású rendszer (monoklin)

Keletkezés: 

Üledékes

Kémiai elnevezés: 

Réz-hidroxid-karbonát

Képlet: 

Cu3(CO3)2(OH)2

Mohs-keménység: 

3,5-4

Szín: 

Sötétkék

Elnyelési színkép (Angström egységben): 

5000

Átlátszóság: 

Átlátszatlan, Átlátszó

Kettőstörés: 

+0,108

Színszórás (diszperzió): 

Nincs színszórás

Fényesség: 

Üvegfény

Többszínűség (pleokroizmus): 

Sötétkék, Világoskék

Karcszín: 

Kék

Fluoreszencia: 

Nem fluoreszencil

Fajsúly: 

3, 7-3,9

Hasadás: 

Tökéletes

Törés: 

Egyenetlen, Kagylós, Rideg

Kisérő ásvány: 

Kuprit, Malachit, Kalkopirit

Összetéveszthető: 

Lápisz lazuli, Szodalit, Dumortierit

Felhasználás: 

Ajándék dísztárgy, Dekoráció, Drágakő ékszer, Festékipar

Hazai lelőhely: 

Recsk, Rudabánya

Külföldi lelőhely: 

Ausztrália, Franciaország, Kína, Mexikó, Olaszország, Oroszország, Románia, USA

Testi hatás: 

Reumára, Vérnyomás

Lelki hatás: 

Csökkenti a haragot, Növeli a lelki tudatosságot

Azurit állatöv jegye: 

Vízöntő

Ajánlott linkek: 

//en.wikipedia.org/wiki/Azurite: Azurit ismertető, //hu.wikipedia.org/wiki/Azurit: Azurit ismertető, //www.mindat.org/min-447.html: Azurit ismertető

Ebben a ketagóriában nem találhatóak termékek.

Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.