Menü
Kosár tartalma

Spinell

Spinell

Spinell ásvány jellemzői

Név származása:

Neve a latin spina = csúcs szóból származik.


Ismertető :

Szabályos rendszerben kristályosodik. A leggyakoribb kristályalakja a jól fejlett oktaéder, ahol a lapok a nagyobb kristályokon enyhén legömbölyödnek, vagy erről az ásványról elnevezett spinell-iker. Máskor tömeges, szemcsés és tömött. Színe változó: vörös, zöld, kék, barna, fekete.  Egy sor metamorf (szerpentinit, gneisz, márvány) és bázisos magmás kőzetben képződik.  

A torlatokban alaktalan szemcsékké gömbölyödött, kavicsszerű darabokat találhatunk. Drágakőváltozatai különféle piros árnyalatokat mutatnak. Értékesek a kék, kékeszöld és ibolyaszínű spinellek, valamint a zöld krómspinellek. Pleonaszt (ceylonit) a neve a fekete, átlátszatlan változatnak. 1955-ben találtak Srí Lankán egy igen nagy ritkaságnak számító, fekete csillagspinellt. A spinell különböző színeit a nyomelemként megjelenő vas, króm, titán, cink, illetve réz adja. Járulékos elegyrészként fordulnak elő bázisos eruptív kőzetekben, kristályos palákban és kontaktmetamorf mészkövekben, dolomitokban. A drágakő változatokat majdnem kizárólag torkolatokból és homokból nyerik. A korundhoz hasonlóan a spinellt is nagy mennyiségben állítják elő szintetikus úton, igaz kizárólag ékszerek céljára. A természetesen növekedett kőtől a szintetikus spinell a hullámok kioltásáról különböztethető meg, ha keresztezett poliarizációs szűrők közé helyezzük. A piros spinell könnyen összetéveszthető a rubinnal, bár az utóbbi felismerhető kettős töréséről és pleokroizmusáról. A spinellt briliáns, lépcsős és táblás csiszolási formára csiszolják, alkalmanként kabosonná is.

Története:

A spinell már évszázadok óta drágakőnek számít.

A múltban minden kemény, piros drágakövet „rubinnak” neveztek, így került jó néhány spinell is rubinként a kincseskamrákba.

Nagy spinelleket ritkán lehet találni drágakő minőségben. A legismertebb a Timur-Rubin,  egy 352 karátos piros csiszolatlan spinell. Története visszanyúlik a 14. századba. Ma a brit koronaékszerek közé tartozik. Tekintélyes, 5 cm hosszúságú a rubinpiros, ovális „Black Prince’s Ruby" (Fekete Herceg Rubinja) nevű kő, amelyet az angol koronába foglaltak.

A spinellből készült amulett viselőjének vidámságot, bátorságot, határozottságot kölcsönöz.

Gyógyító ásvány:

A spinellnek az egész testre lazító hatása van. Kiváló görcsoldó, gyulladásgátló. Erősíti a szívizomzatot, jó szédülés, reuma, köszvény ellen. Csökkenti a félelmet és a depressziót.

Állatövi jegy:

Nyilas, Szűz, Rák, Bika, Kos

Ásványrendszer:

III. Oxidok és hidroxidok

Ásvány alak (morfológia):

Kristályos

Kristályrendszer:

Szabályos rendszer (köbös)

Keletkezés:

Üledékes

Kémiai elnevezés:

Magnézium-alumínium-oxid

Képlet:

MgAl2O4

Mohs-keménység:

8

Szín:

Barna, Fekete, Ibolya, Kék, Narancssárga, Piros, Rózsaszín, Sárga, Színtelen, Zöld

Átlátszóság:

Átlátszó

Fénytörésmutató:

1,712-1,736

Kettőstörés:

Nincs kettős törésük

Színszórás (diszperzió):

0,026

Fényesség:

Üvegfény

Többszínűség (pleokroizmus):

Nincs pleokroizmusa

Karcszín:

Fehér

Fajsúly:

3,58-3,61

Hasadás:

Nem hasítható

Törés:

Egyenetlen, Kagylós

Hazai lelőhely:

Malom-patak, Medves-hegy

Külföldi lelőhely:

Németország, Olaszország, Ural-hegység

Évfordulós ajándék:

Huszonkettedik házassági évforduló ajándéka

1 - 2 megjelenítése 2 közül (1 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.