Menü
Kosár tartalma

Peridot – Olivin - Krizolit

Peridot – Olivin - Krizolit

Eredeti peridot ásvány ékszerek ragyogó olajzöld árnyalatban

Csodálatos, olajzöld színének és ragyogó csillogásának köszönhetően a peridot ásványt gyakran keverik a másik legendás, zöld drágakővel, a smaragddal. Egyházi drágakő kincsek között, sőt, állítólag az egyiptomi Kleopátra királynő smaragdkincsei közt is lehetett peridot ásvány.

A peridot – olivin - krizolit ásvány eredete

A peridot ásvány más ismert nevei a krizolit és az olivin. A kereskedelemben egészen apró méretben lehet megvásárolni, különleges, drága ásvány. A magmatikus, vulkáni kőzetekben gyakran előfordul. A peridot kő ára – drágakő minőségű peridot esetén – nehéz kitermelése és ritkasága miatt magas.

A peridot kristály elnevezése

A peridot ásvány elnevezése feltételezhetően az arab faridat szóból származik (ékkő). A nemzetközi név, a krizolit a görög krüszosz (arany) és lithosz () szavakból ered. Sokszor tévesztik össze a smaragddal: a rómaiak az „este smaragdja” névvel illették ezt az ásványt.

Milyen a peridot természetes színe?

A peridot ásvány természetes színe áttetsző zöld vagy zöldesbarna. A peridot másik elnevezése, az olivin is a drágakő különlegesen szép árnyalatára utal. A peridot zöld árnyalatának intenzitása a kristályszerkezet vastartalmától függ. A legértékesebb változata (asztrológiai szempontból is) a peridot ásványnak a sötét olajzöld színű kristály, a sárgás, barnászöld peridot ára alacsonyabb.

A peridot ásvány hatása – mire jó a peridot?

A peridot erős védelmező ásvány, e kristály távol tartja a gonosz, negatív hatásokat. A peridot, vagy krizolit hatása miatt az auravédelem és a kristályterápia fontos köve. A peridot az önállóság és a függetlenség köve, mely segíti az önmagunkkal való szembenézést, hibáink felvállalását, megszabadít a külső hatásoktól, segít leküzdeni az agressziót, a haragot. Mindezen hatásainak köszönhetően az elfogadás, a feltétel nélküli szeretet és a fejlődés, a tanulás ásványa.

A peridot ásvány gyógyító hatása sokak számára jelenthet segítséget bőrproblémák (ekcéma, pattanások, herpesz, pikkelysömör), bélproblémák, anyagcsere-problémák, köszvény, reuma és epilepszia esetén. A peridot vagy olivin segíthet a láz csökkentésében is, támogatja a tüdő, működését, és segíthet bizonyos típusú rögeszmés depressziós tünetek leküzdésében is.

A peridot ásvány a szívcsakra kristálya.

Kinek ajánlott a peridot vagy krizolit ékszer viselése?

A peridot kő 1,5-2 cm-nél nagyobb darabjait ritkaságuk, ragyogó szépségük miatt rendszerint aranyba foglalják. Szemcsés, fazettált változataiból általában ezüsttel kombinált ásványi ékszer készül. A különleges szépségű peridot gyűrű leginkább arany és 925 sterling ezüst foglalattal is álomszép. A peridot fülbevaló, medál és karkötő formájában is gyönyörű ásványi ékszer, árulkodik viselője kifinomult ízléséről.

Ahogy mindegyik ásvány ékszer, a peridot ékszerek is teljesen egyediek. Nincs két egyforma ásvány, nincs két egyforma megmunkálás. Az ásványok hatása mellett éppen ez az egyediség az, ami a kristályékszerek különlegességét adja.

Melyik horoszkóp köve a peridot?

A peridot kristály az ásványok horoszkóp szerinti besorolásában az Ikrek, a Bika, a Rák és az Oroszlán csillagjegyhez rendelt.

Peridot ásvány jellemzői

Szinonima neve: 

Krizolit, Olivin

Ásványrendszer: 

IV. Szilikátok

Ásvány alak (morfológia): 

Kristályos

Kristályrendszer: 

Rombos rendszer (orthorombos)

Kémiai elnevezés: 

Magnézium-vas-szilikát

Képlet: 

(Mg,Fe)2SiO4

Mohs-keménység: 

6,5-7

Szín: 

Barnás, Olajzöld, Sárgászöld

Átlátszóság: 

Átlátszó

Fénytörésmutató: 

1,654-1,690

Kettőstörés: 

+0,036

Színszórás (diszperzió): 

0,020

Fényesség: 

Üvegfény, Zsírosfény

Többszínűség (pleokroizmus): 

Élénkzöld, Halványzöld, Nagyon gyenge, Olajzöld, Színtelen

Karcszín: 

Fehér

Fluoreszencia: 

Nem fluoreszencil

Fajsúly: 

3,27-3,37

Hasadás: 

Tökéletlen

Törés: 

Aprókagylós, Rideg

Külföldi lelőhely: 

Burma, Zeberget

Évfordulós ajándék: 

Tizenhatodik házassági évforduló ajándéka

Peridot állatöv jegye: 

Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán

Ajánlott linkek: 

//en.wikipedia.org/wiki/Peridot: Peridot ismertető, //hu.wikipedia.org/wiki/Peridot_(%C3%A1sv%C3%A1ny): Peridot ismertető, //www.mindat.org/min-7710.html: Peridot ismertető
Csakraékszer ✔️ fülbevaló ametiszt, apatit, citrin, gránát, iolit, karneol, peridot ásványokkal Találd meg a harmóniát, hozd egyensúlyba tested és lelked csodálatos csakraékszereinkkel! Az ametiszt, apatit, citrin, gránát, iolit, karneol és peridot ásvanyokból készült fülbevaló az egyes csakrákhoz ..
Ár: 5 920 Ft
1 - 3 megjelenítése 3 közül (1 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.