Menü
Kosár tartalma

Apatit

Apatit

Apatit hatása, jelentése és ásvány jellemzői

Apatit jelentése, név származása

Az apatit elnevezése a görög "apatao" = csalok szóból származik, amely más ásványokkal való összetéveszthetőségére utal.

Apatit ásvány jellemzői

Apatit foszfát ásvány, foszforsavas mész vagy fluor, vagy klór tartalommal. Ezért fluor-apatitot, vagy klór-apatitot szoktak megkülönböztetni.

Az apatit kristályai nyúlt, oszlopos, tűs, lapokban gazdag kristályok.

Üregekben viszont inkább zömök, lapokban szegényebb, vékony, táblás kristályok találhatók. Néha szemcsés, tömött halmazokban is előfordul.

Mérete is igen változatos, a legparányibb ásványtól a mázsás kristályokig minden méretben előfordul.

Mivel kristályrácsa rendkívül alkalmazkodó a környezet kémiai változásához csaknem minden földtani környezetben megtalálható.

Tiszta változata színtelen, de az esetek többségében valami színezi.

Története

Nevéből adódóan régebben fluoritnak, aquamarinnak, krizolitnak, turmalinnak tartották és csak 1776-ban ismerték fel, hogy külön ásvány.

Foszforeszkáló föld néven említették. Az ásvány porát vízbe keverték, majd e folyadékkal egy vaslapra írtak, és azt felmelegítették. Ennek hatására az írás a sötétben olvashatóan előtűnt.

Az apatit hatása – mire jó a valódi apatit?

Az apatit hatása mind fizikai, mind lelki, mentális szinten megmutatkozik.

Az apatit gyógyhatása, pozitív élettani hatása többek közt a kalcium felszívódásának az elősegítése. Az apatit tehát ily módon pozitívan hat a csontok, fogak egészségére.

Csonttörés esetén hozzájárul a gyógyuláshoz és a sejtek regenerációjához, segíti a méregtelenítést, hatásos lehet magas vérnyomás ellen is.

Az apatit ásvány a kommunikációra, önkifejezésre is kedvező hatással van, valamint enyhíti a hangulatingadozások és depresszió tüneteit.

Az apatit gyógyító hatásai mellett szellemi hatásai is jelentősek. Erős spirituális ásványként az apatit ékszer nyugalmat kölcsönöz viselőjének és segít a spirituális utak felfedezésében és a meditációban.

Az apatit ásványi ékszer viselése társas kapcsolatainkba és párkapcsolatainkba is pozitív változást hozhat, hiszen a kommunikáció mellett szociális érzékenységünket, nyitottságunkat, empátiánkat is ösztönzi.

Apatit tulajdonságai

Ásványrendszer: 

V. Foszfátok és rokon vegyületek

Kristályrendszer: 

Hatszöges rendszer (hexagonális)

Keletkezés: 

Hidrotermás, Magmás, Pegmatitos, Üledékes

Kémiai elnevezés: 

Kalcium-foszfát

Képlet: 

Ca5(PO4)3(F, OH, Cl)

Mohs-keménység: 

5

Szín: 

Fehér, Kék, Kékeszöld, Rózsaszín, Sárga, Sárgászöld, Színtelen, Zöld

Átlátszóság: 

Átlátszó, Áttetsző

Kettőstörés: 

-0,002 - -0,006

Fényesség: 

Törési felületen zsírfény, Üvegfény

Karcszín: 

Fehér

Fajsúly: 

3,1-3,2

Törés: 

Egyenetlen, Kagylós

Ismertetőjegy: 

UV-fényben illetve katód és röntgen sugárzás hatására fluoreszkál

Felhasználás: 

Drágakő ékszer, Mosószergyártás, műtrágyagyártás

Hazai lelőhely: 

Gyöngyösoroszi, Nagybörzsöny, Pécsely, Salgótarján

Külföldi lelőhely: 

Brazília, Burma, Dél-Afrika, India, Kenya, Madagaszkár, Mexikó, Németország, Norvégia, Oroszország, Sri Lanka, USA

Ajánlott linkek: 

//en.wikipedia.org/wiki/Apatite: Apatit ismertető, //hu.wikipedia.org/wiki/Apatit: Apatit ismertető, //www.mindat.org/min-29229.html: Apatit ismertető
Csakraékszer ✔️ fülbevaló ametiszt, apatit, citrin, gránát, iolit, karneol, peridot ásványokkal Találd meg a harmóniát, hozd egyensúlyba tested és lelked csodálatos csakraékszereinkkel! Az ametiszt, apatit, citrin, gránát, iolit, karneol és peridot ásvanyokból készült fülbevaló az egyes csakrákhoz ..
Ár: 5 920 Ft
1 - 4 megjelenítése 4 közül (1 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.