Menü
Kosár tartalma

Hegyikristály

Hegyikristály

Hegyikristály hatása, jelentése és kristály jellemzői

Hegyikristály jelentése, név származása: 

A hegyikristály elnevezése a görög 'krystallos', vagyis 'jég' szóból származik. Az ókori görögök örökre megfagyott, felolvaszthatatlan jégnek tartották az ásványt.

Kristály jellemzői: 

A hegyikristály a kvarc színtelen, legtisztább változata.

A legkülönfélébb geológiai környezetben, sokféle ásvány társulásában, az egész világon megtalálható. Szinte mindig ikerkristályt alkot. A hegyikristályok mérete pár milliméterestől akár több méteresig is terjedhet.

Radioaktív sugárzás hatására füstszínű, barnás árnyalatúvá válik.
Az íriszkvarc, vagy szivárványkvarc szivárványszerű optikai hatását a hegyikristály felhevülése, majd gyors lehűlése következtében kialakult párhuzamos repedésein létrejövő fényjelenségek okozzák.

Az ásvány gyakran tartalmaz szemmel is jól látható szilárd, vagy folyadékzárványokat, melyek alapján különböző elnevezései ismertek.
A tejkvarc a hegyikristály nagy mennyiségű, apró folyadékzárványokat tartalmazó, csaknem átlátszatlan változata.
Igazán szemet gyönyörködtető látvány a 'Vénusz-haj'-nak is nevezett rutilkvarc, mely a hegyikristály aranyszínű, rutil szálakat tartalmazó változata.
A mohakvarc zöldes levél-, és ágszerű zárványokat tartalmaz.

Története: 

A hegyikristály felhasználása rendkívül sokoldalú és egészen az ősi időkig nyúlik vissza. Már az ókorban dísztárgyakat, kupákat, vázákat, serlegeket, pecsétnyomókat készítettek belőle. Az egyiptomiak a szobrok szemeit szintén hegyikristályból csiszolták.

Magyar koronázási jogarunk oroszlánokat ábrázoló gömbje is hegyikristályból lett kifaragva

A jósok, jövendőmondók kristálygömbjei, ingái is hegyikristályból készültek.

Ékszeriparban nyugati gyémántok néven szívesen pótolták vele a valódi gyémántokat.

Napjainkban technikai célokra történő felhasználása is igen népszerű.
Optikai eszközök, lencsék, prizmák, polarizációs készülékek előállításánál hasznosítják.

Piezoelektromos tulajdonsága miatt a műszer-, és óraipar nélkülözhetetlen alapanyaga.

Hegyikristály felhasználásával készül a kvarcórák elektromos szerkezete.

Régi legenda: 

Míg egyes népek esőt vártak a hegyikristálytól, más népek úgy gondolták a kristályban a holtak lelke lakozik.
A perzsák tükörként használták, melyről azt gondolták előre megmutatja a harcok kimenetelét.

Az indiánok az újszülött bölcsőjébe helyezik, mert úgy gondolják, hogy a Földanya agysejtje.

Az ausztrál bennszülöttek élő szellemnek hívják a gyógyító ereje miatt.

Történelmileg sebek és betegségek gyógyítására használták.

Hegyikristály hatása, gyógyító ásvány: 

A hegyikristály a tisztaság, egyszerűség, tökéletesség köve.

Felerősíti a többi kristály hatását.

Oldja az energiablokkokat. A régi időkben széles körben alkalmazták természetes gyógyszerként.

Úgy gondolták, hogy a hegyikristály hatása a szervezetre kiváló.

Szinte minden betegség kezelésére használták.

Gyomor-, bélproblémák kezelésére ugyanúgy, mint influenzára, szívpanaszokra, gyulladások gyógyítására, hormonális zavarokra és az immunrendszer erősítésére.

A hegyikristály hatásai minden energiát mozgásba hoznak. 

Lelki kimerültség esetén, feltölt minket energiával, megszabadít a stressztől, pozitív gondolatokat sugároz, segít a harmónia megtalálásában és megtartásában.


Hegyikristály tulajdonságai

Ásványrendszer: 

III. Oxidok és hidroxidok

Ásvány alak (morfológia): 

Kristályos

Kristályrendszer: 

Háromszöges rendszer (trigonális)

Keletkezés: 

Hidrotermás, Magmás, Metamorf, Üledékes

Kémiai elnevezés: 

Szilícium-dioxid

Képlet: 

SiO2

Mohs-keménység: 

7

Szín: 

Színtelen

Átlátszóság: 

Átlátszó

Fénytörésmutató: 

1,544-1,553

Kettőstörés: 

+0,009

Színszórás (diszperzió): 

0,013

Fényesség: 

Üvegfény

Többszínűség (pleokroizmus): 

Nincs pleokroizmusa

Karcszín: 

Fehér

Fluoreszencia: 

Nem fluoreszencil

Fajsúly: 

2,65

Hasadás: 

Nem hasítható

Törés: 

Kagylós, Rideg

Hegyikristály lelőhelyek Magyarországon: 

Gyöngyösoroszi, Selmecbánya, Telkibánya

Külföldi lelőhely: 

Afrika, Ausztrália, Brazília, Burma, India, Japán, Madagaszkár, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Uruguay, USA

Alternatív évfordulós ajándék: 

Harmadik házassági évforduló ajándéka, Tizenötödik házassági évforduló ajándéka

Hegyikristály állatöv jegye: 

Bak, Oroszlán

Hegyikristály angolul: 

Rock crystal, mountain crystal

Ajánlott linkek: 

//en.wikipedia.org/wiki/Quartz : Hegyikristály ismertető, //hu.wikipedia.org/wiki/Hegyikristály: Hegyikristály jellemzői, //www.mindat.org/min-6128.html: Hegyikristály

Hegyikristály karkötőFazettált hegyikristály gyöngyökből, gumiszálra fűzött ásvány karkötő. A hegyikristály megtisztítja a test körüli energiát.  Kiegyensúlyozza a csakrákat.  Mestergyógyítókő ként ismert...
Ár: 5 140 Ft
7 csakra karkötő:  afrikai türkiz - hegyikristály - jáspis - karneol - lápisz lazuli - rózsakvarc - tigrisszem 7 csakra karkötő:  afrikai türkiz - hegyikristály - jáspis - karneol - lápisz lazuli - rózsakvarc - tigrisszem
Legkeresettebb
7 csakra karkötő Érezd jól magad minden nap! Válaszd az 7 csakra karkötőt, amely pozitív energiával tölt fel, és segít az élet minden területén! Afrikai türkizből,  hegyikristályból, jáspisból, karneolból,  lápisz lazuliból,  rózsakvarcból, tigrisszemből készült csakra karköt..
Ár: 4 620 Ft
Akvamarin-amazonit-ametiszt-hegyikristály-jáspis-opál-szodalit-tejkvarc gyűrű Akvamarin-amazonit-ametiszt-hegyikristály-jáspis-opál-szodalit-tejkvarc gyűrű
Legkeresettebb
Akvamarin-amazonit-ametiszt-hegyikristály-jáspis-opál-szodalit-tejkvarc gyűrű Ez a lenyűgöző gyűrű igazi kincs az ékszerkollekciódban. Az akvamarin, az amazonit, az ametiszt, a hegyikristály, a jáspis, az opál, a szodalit és a tejkvarc kristályok kombinációja igazán magával ragadó. A gyűrű kialakít..
Ár: 2 550 Ft
Hegyikristály nyaklánc ✨ Modern tündöklés Érdekessé és egyben modernné teszi megjelenésedet ez a hegyikristály gyöngysor, melyet férfiak és nők is viselhetnek ásvány ékszerként. A bőröddel érintkezve a simára csiszolt kristályok átadják különleges energiáikat viselőjüknek - tapasztald meg ezt az er..
Ár: 2 750 Ft
Apofillit és hegyikristály ásványcsoport Gyönyörű apofillit és hegyikristály ásványcsoport. Nagyon szép, esztétikus ásvány víztiszta, átlátszó apofillitekkel. Az ásvány egyik részén varázslatosan csillognak a fényes apofillit kristályok, mint a gyémántok. Ez a darab igazán kiemelkedően szép ásvá..
Ár: 11 100 Ft
Hegyikristály medál 🙏 Égi ragyogás Viseld ezt a diszkréten ragyogó, angyal formára csiszolt hegyikristály medált, ha általános immunerősítésre, védelemre van szükséged! Ajándékozd meg vele szeretteidet, hogy tudják, szeretnél gondoskodni egészségükről és maximálisan támogatod őket érzelmileg is!..
Ár: 2 080 Ft
Lencse formájú karkötő. Vegyes ásvány gyöngyökből fűzött karlánc. Minden karkötő egyedi, különböző fajtájú gyöngyszemek találhatók rajtuk. Ásványok: Aventurin-Hegyikristály-Hematit-Howlit-Jáspis-Lápisz lazuli-Ónix-Pirit-Rodokrozit-Rodonit-Tigrisszem-Hópehely obszidián-Képjáspis-Unakit-Labradorit-Leo..
Ár: 5 920 Ft
Hegyikristály medál ✨ Emeld ki ragyogásod! Viseld ezt a simára csiszolt, lenyűgőző szépségű hegyikristály medált, melyet különleges foglalata még elragadóbbá tesz! Használd ki a hegyikristály pozitív élettani hatásait, vitalizáló energiáit a mindennapok során is!..
Ár: 3 450 Ft
7 csakra karkötőAngelitből,  hegyikristályból, jáspisból, karneolból,  lápisz lazuliból,  rózsakvarcból, tigrisszemből készült csakra karkötő.Csakrákhoz ezek az ásványok találhatok a karkötőben: Korona csakra: Színtelen hegyikristályHarmadik szem csakra: Kék lápisz lazuliTor..
Ár: 5 660 Ft
	Lélekfiatalító, a szív fájdalmát csökkentő, harmóniát teremtő hegyikristály medál		Lélekfiatalító, a szív fájdalmát csökkentő, harmóniát teremtő hegyikristály medál
Legkeresettebb
Hegyikristály medál ✨ A természet ősi ereje A különleges csiszolásnak köszönhetően ezzel a hegyikristály medállal az ősi energiák természetes, mindent átható energiáit idézheted meg! Viseld bőrszíjon a még naturálisabb megjelenésért, vagy fűzd vékony ezüstláncra, hogy igazán érvényesülhessen különl..
Ár: 2 280 Ft
Hegyikristály medál ✨ Áttetsző fény és csillogás E szív alakú hegyikristály medál áttetsző fénye, kivételes energiái különlegessé és elbűvölővé varázsolják viselőjét! Emeld ki ezzel a csodás ásvány medállal szépségedet, vagy ajándékozd meg vele szeretettedet, szerelmedet!..
Ár: 2 280 Ft
Hegyikristály karkötő gyerekeknekÁtlátszó, színtelen hegyikristályból készült karkötő, gyerek méretben. Az ásványgyöngyök mérete 4mm-es. A hegyikristály a legegyetemesebb gyógyító kristály, mégis egyedülálló abban, hogy alkalmazkodik az egyéni igényekhez. A színtelen kvarcról ismert, hogy ..
Ár: 2 020 Ft
1 - 20 megjelenítése 28 közül (2 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.