Menü
Kosár tartalma

Ammonitesz

Ammonitesz

Ammonitesz - a csigaházas lábasfejűek megkövesedett ősmaradványa

Mik azok az ammoniteszek?

Az ammonitesz vagy ammolit különleges helyet foglal el minden ásvány webáruház kínálatában, így az Azurit ásvány webshop kínálatában is. Már első ránézésre is látszik, hogy ez az érdekes kőzet tulajdonképpen egy fosszília, azaz egy ősmaradvány. A fosszíliák, az ősleletek valaha élő szervezetek megkövesedett lenyomatai, maradványai.

Lássuk, miféle ősállat is volt ezeknek a különleges, csigaházakhoz hasonló építményeknek a lakója!

A polipokkal és tintahalakkal rokon ammoniteszek, vagy más néven szifótölcséres fejlábúak planktonokkal, más puhatestűekkel táplálkoztak, és kb. 65 millió évvel ezelőtt, a Kréta időszak végén haltak ki. Nem feltétlen voltak apró állatok, egyes ammonitesz fajok háza 2 méteres is lehetett. Mivel nagyon gyors volt az evolúciójuk, ezért az ammonitesz maradványok nagyon fontos korjelzők: az ammolit leletek segítségével 1-2 millió éves pontossággal (a vulkáni tufák izotópos vizsgálatával) meghatározható a maradványt megőrző kőzet kora. Ezek a csigaházas lábasfejűek a puhatestű állatok voltak, és a csigaházhoz hasonló lakóhelyüket igen érdekes módon építették. Ma a ház egy kis kamrával kezdődik – amikor az ammonitesz kinőtte az első lakókamrát, egy kalcitlemezzel „lezárta” az előzőt (bár az ún. szifó csövön keresztül továbbra is össze voltak kötve a kamrák), és újabb építkezésbe fogott.

Az idők során ezek a kamrák egy 2 dimenziós spirál formáját követték, és így épült meg szépen lassan ez a különlegesen érdekes ház. Az említett szifón keresztül arra is képes volt az ammonitesz, hogy a korábbi lakóhelyként használt kamrák folyadék- és gázszintjét változtassa, így a felhajtóerőnek köszönhetően közeli rokonához, a Nautilushoz hasonlóan képes volt lebegni és mozogni a vízben.

Az ammonitesz név eredete

Az ammoniteszek vagy ammoniták nevüket az egyiptomi Ámon (Ammon) istentől örökölték. Ezt az istent gyakran szarvakkal áprázoltak, és az ammonitesznemzetségek elnevezései gyakran a -ceras végződést kapták, mely görögül szarvat jelent.

Az ammonitesz fosszílák elterjedése

Az ammonitesz ősmaradványok az egész világon elterjedtek, a kereskedelemben leggyakrabban Marokkóból származó kövület kapható. Hazánkban jellemzően a jura korból származó vörös mészkövek őrizték meg az ammoniteszek lenyomatait (Gerecse, Villányi hegység, Bakony).

Az ammonitesz kialakulása

A ránézésre csigaházhoz hasonlító felépítmény azokkal ellentétben nem térben, hanem síkban csavarodott, 2 dimenzióban (ún. dorzális irányban). Leginkább a szabályos spirál alakzatokkal találkozunk a kereskedelemben, bár léteztek más fajták is, pl. a heteromorf, hosszúkás vagy egyéb formát öltő ammmoniteszek is.

Ezeket az érdekes formájú házaknak a belsejét mészkőképződmények őrizték meg, és az ammonitesz ásvány nem csiszolt felszínén gyakran látható a lakókamrák válaszfalainak és a ház külső héjának a csatlakozása (loba, lobus).

Az ammonitesz színe és formája

Az ásvány webshopokban általában felezett ammonitesz kőzet (ammonitesz kőbél) kapható, egyik oldalán csiszolt, másik oldalán rajzos, tagolt, domború felülettel. Gyakran találkozhatunk „továbbszeletelt”, mindkét oldalán sík, fényesre csiszolt ammonitesz medál formában is vele, illetve a lenyomatot megőrző mészkő darabok is megtalálhatóak az ásvány kereskedelemben.

Az ammonitesz színe attól függ, hogy maga a mészkő milyen összetételű. A gerecsei és a bakonyi jura kori képződmények például vöröses árnyalatúak (ammonitico rosso). A mészkő egy üledékes kőzet, és mint ilyen, 90%-a legalább kalcit vagy aragonit, a többi részben kvarc, karbonátásvány, kova, agyag, szerves anyag, dolomit található.

A mészkő összetételtől függően találkozhatunk barnás, fehér, bézs, fekete ammonitesz ásvánnyal, de az ammonitesz belsejében más ásvány is kikristályosodhat. Ezek a lerakódások igen szép, akár gyöngyházfénnyel ragyogó, színes rajzolatot is eredményezhetnek, melyek a felezett házak sík lapjának csiszolása után válik láthatóvá.

Az ammonitesz ásvány hatása

Mivel egy-egy nagyobb ammonitesz ára igen magas lehet, előfordulnak álkövületek, azaz hamisítványok is a piacon. Az Azurit webshopjában kizárólag valódi, eredeti ásványokat és ásványi ékszereket, marokköveket találsz.

Az ammonitesz hatása spirál alakjában rejlik: mozgatja, áramoltatja az energiákat, kiszűri a negatív behatásokat, ezáltal egy erős védelmező és gyógyító ásvány. Az ammonitesz ásvány gyógyító hatásaként tartják számon, hogy kedvező hatással van többek közt a pulzusra, tüdőre, a végtagokra, nagyon jó stresszoldó, segíthet a feszültségek, negatív érzések, hangulati ingadozások leküzdésében is.

Az ammonitesz elsősorban a harmadik szem csakra ásványa, másodsorban pedig a gyökér csakra köve.

Kinek ajánlott az ammonitesz ásványi ékszer viselése?

Az ammonitesz segíti az állóképességet, az ammonitesz medál viselésével leküzdhető a kimerültség, oldhatja a stresszt és a depressziót. Sokan tartják szerencsekőnek, mely bőséget, szerencsét hozhat az ammonitesz ékszer viselőjének.

Az ammonitesz metszet vagy a lenyomatot őrző mészkő ásványi dísztárgy különleges hangulatot varázsol a lakóhelyiségekbe, és meditációs eszközként is alkalmazható, hiszen a természet életerő energiáit áramoltatja.

Az ammonitesz további alkalmazása

Az ammoniták lenyomatait megőrző mészkőlapokat előszeretettel alkalmazzák fal- és padlóburkolatként. Megcsodálhatsz ilyen rajzos padlóburkolatokat a Magyar Természettudományi Múzeumban, de a már említett vörös mészkőből faragták ki pl. a Visegrádi palota gyönyörű díszkútját is.

Ebben a ketagóriában nem találhatóak termékek.

Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.