Menü
Kosár tartalma

Achát

Achát

Achát hatása, jelentése és ásvány jellemzői

Achát jelentése, név származása: 

Achát a nevét valószínűleg első ókori lelőhelyéről, a szicíliai Achates folyóról kapta.

Achát kő jellemzői

Mikrokristályos kalcedon rétegekből álló ásvány.

Színét, formáját, sőt gyógyító hatását tekintve is a legváltozatosabb ásvány , pedig anyagát tekintve szilícium-dioxid. Ősi vulkáni eredetű kőzetek üregeiben alakul ki, színét a szennyezőanyagok határozzák meg, ugyanis a tiszta kalcedon fehér színű.

Legtöbbször egy kívülről jelentéktelen, gömb alakú geodában lelünk az ásványra. Ha az achát nem tölti ki teljesen az üreget, belsejében további kristályok képződhetnek.

A világ minden táján megtalálható.

Az achát egyik legszebb változata a tűz achát, amelynek gyönyörű színjátéka van.

Achát felhasználása és története: 

Az ókori Mezopotámiában az achátokból pecséteket véstek, ezek a hatalom és a tekintély szimbólumai voltak.

Feldolgozása Németországban virágzott, kiváló minőségű dísztárgyakat, gyöngyöket, medálok, gyűrűket készítetek belőle.

A 19. századi német achátbányából kitermelt ásványok rendkívül színesek voltak, de ezek a készletek régen kimerültek.

A jelenlegi achátlelőhelyeken fellelhető kövek színe nagyrészt szürke, sávozásuk pedig kevésbé erőteljes, ezen mesterséges színezéssel javítanak.

Az achát fajtái 

Az achát ásványnak a tartalmazott szennyeződéstől, árnyalattól, rajzolattól függően rengeteg változata van.

A teljesség igénye nélkül lássuk a leggyakrabban előforduló achát ásvány fajtákat.

Botswana achát

A Botswana achát lenyűgöző, váltakozó vastagságban sávos rajzolatú, általában barnás-szürkés, néha rózsaszín elszíneződéssel. Ez az achát gyógyhatása szerint segíti a sejtregenerálódást, a vérképződést, sokak szerint hasznos lehet a dohányzásról való leszokás során is.

Csillag achát

A csillag achát ásvány zöld, szürke, barna árnyalatú lehet, az ásvány használata, viselete erősíti az idegrendszert.

Erődachát

Az igen érdekes megjelenésű erődachátban a sávos rajzolatok szöget zárnak be, ezzel egy erődítmény alaprajzához hasonló formát alkotva.

Fa achát

A fa achát zöldes fehér, szálas rajzolatú achát ásvány, melyet a nyugalom köveként tartanak számon. A fa achát gyógyhatása emellett megmutatkozik az általános immunrendszert támogató hatásában is.

Merlinit, dendrites achát vagy tájképachát

Érdekes, tájképszerű rajzolatát a természetes fekete mangán rajzolatoknak köszönheti.

India achát

A gyógyító hatású india achát ásvány izgalmas színösszeállítása többnyire zöld, a barna, a bordó és narancs árnyalatokat rejt. Sokan szerencsekőnek tartják, mely megvédi viselőjét a váratlan balesetektől.

Karneol

A karneol meleg narancsos árnyalatát vastartalmának köszönheti. Ezt az ásványt az életerő, az energia és a bátorság kövének tartják.

Kék kalcedon, kék csipkeachát

A sávos mintázatú, nyugalmat teremtő kalcedon nagyon kedvelt achát változat, nevezik kék csipkeachátnak is. A vizet és a levegőt jelképező kalcedon kristályok táplálják az anyai ösztönöket, viselését terhesség esetén is ajánlják.

Moha achát

A mohaachát nevéhez hűen sötétzöld árnyalatú, csodálatos sávos zöldes rajzolattal, zárványokkal. Rendkívül természetes és vonzó megjelenésű ásvány. Sokak szerint a kertészkedők, növényszeretők köve, de segít a szellemi fejlődésben is.

Sakura (virág achát)

A kissé rózsaszínes-piszkos barackos árnyalatú sakura achát megújulás ásványa, segít a szellemi, lelki fejlődésben. Fehér rajzolata virágokra, különösen a Japánban oly nagy becsben tartott cseresznyefa virágzatára emlékeztet, könnyű felismerni és megjegyezni.

Sardonyx

Vörösesbarna színét vas- és mangántartalmának köszönheti. Az igen érdekes, sokszor élesen elkülönülő, fehér sávos mintázatú sardonix vagy sardonyx a májat, az idegeket, az idegrendszert és általánosságban véve az immunrendszert erősíti. Segíti az anyagcserét, fertőzések leküzdését. A rómaiak a bátorság kövének tartották. Erősíti az immunrendszert, a májat és az idegeket. Javítja a szervezet tápanyag-felvételét, használatával a fertőzések jóval enyhébben zajlanak le. Serkenti a sejtek anyagcseréjét. A rómaiak amulettként viselték, mint a bátorság kövét.

Szalagachát

Ennek az achát változatnak a színe lehet sárga, vöröses, szürke, kék. Jó hatással van a belek és a gyomor egészségére.

Szemachát

A szemhez hasonló formájú, gyűrűszerű, kört bezáró rajzolattal rendelkező achát barnás árnyalatú. Segíthet a szem betegségei esetén (hályog, retinaproblémák stb.).

Tűzachát

Ahogy neve is sugallja, a tűzachát barna, vörös, narancs, esetleg zöld vagy kék, szinte aranyba hajló csillogással irizál. Csodálatos, energizáló színét vasoxidtartalma okozza. Védelmező ásványként elhárítja a negatív energiákat. Jó hatással van az agyra, segíti a sejtek regenerálódását.

Vízachát

Viselőjét megvédi a negatív energiáktól, nyugalmat, lelki békét teremt, oldja a stresszt és a feszültséget.

A fenti változatokon kívül találkozhatunk még zöld achát, barack achát, béke achát (fehér), rajzolat szerint méhjeles (nőgyógyászati, menstruációs problémákra), érjeles achát (erekkel kapcsolatos ill. aranyér problémákra) stb. ásványokkal is.

Régi legenda:

Az achát kő megvéd a rossz álmoktól . Régen a harcosok úgy gondolták, hogy erőt ad a csatákban és segíti a győzelmet .

Achát hatásai, gyógyító ásvány:

A bőség köveként ismert, bőséget hoz az élet minden területén.

A sávos achátot földi szivárványnak szokták hívni.

A nyugalom, a szerencse és a gazdagság gyógyító köve.

Gyengéd energiája van, amely stabilitást és egyensúlyt teremt az élet számos területén.

Javítja a mentális működést és segít a tisztánlátásban.

Hasznos a negatív érzelmek leküzdésében. Stresszoldó hatású. Gyógyítja az érzelmi sérüléseket, az idegrendszert.  Segít az érzelmeket egyensúlyba hozni. 

Jó hatással van a bőr és a szem betegségeire, a különböző emésztési problémákra. Harmonizálja a gyomrot és a méhet, enyhíti a gyomorhurutot. 

Jótékonyan hat a keringési rendszerre.

Az achát ásvány békés környezetet teremt, a negatív energiákat semlegesíti.

Achát tulajdonságai

Ásványrendszer: 

III. Oxidok és hidroxidok

Ásvány alak (morfológia): 

Kristályos

Kémiai elnevezés: 

Szilícium-dioxid

Képlet: 

SiO2

Mohs-keménység: 

6,5-7

Fajsúly: 

2,6-2,65

Alternatív évfordulós ajándék: 

Tizenkettedik házassági évforduló ajándéka

Achát állatöv jegye: 

Bika, Ikrek, Oroszlán, Skorpió, Szűz

Ajánlott linkek: 

//en.wikipedia.org/wiki/Agate: Achát ismertető

Achát karkötő Achát karkötő
Legkeresettebb
Achát karkötőKék achát karkötő.8 mm ásványgyöngyökből készült, amelyek gumi szálra lettek felfűzve...
Ár: 2 460 Ft
Mohaachátból szív formájú medálIndiai kézzel csiszolt szív alakú medál, amely achátból készült.A medál színe zöldes, fehéres, barnás. ..
Ár: 2 150 Ft
Achát nyaklánc Tégy szert egy igazi ékszerre! Csodaszép achát nyaklánc, változó méretű gyöngyszemei minden női ruhatár kötelező darabjává teszik...
Ár: 5 990 Ft
	Kiegyensúlyozó hatású, stresszoldó achát marokkő narancsos árnyalattal, sávos mintával		Kiegyensúlyozó hatású, stresszoldó achát marokkő narancsos árnyalattal, sávos mintával
Legkeresettebb
Achát marokkő 💗 Segít a feszültségoldásban! Mondj búcsút a stressznek és a feszültségnek ennek a simára csiszolt achát marokkőnek a segítségével! Különleges megjelenése szemet vonzó darabbá teszi ásványgyűjteményedben is, és a polcodon is remekül fog mutatni!..
Ár: 880 Ft
Achát nyaklánc 💛 narancsos Botswanai achátból fűzve Narancsos árnyalata tökéletes őszi kiegészítővé teszi ezt az achát nyakláncot. Viseld, ha kiegyensúlyozottságra, harmóniára vágysz életedben, és ne feledkezz meg az achát gyógyhatásairól sem!..
Ár: 2 220 Ft
Indiaachát nyugikő Nyugalom és béke Tedd mutató- és hüvelyujjad közé néhány percre ezt a különösen érdekes mintázatú, lencseformára csiszolt indiaachát nyugikövet, és tapasztald meg az indiai achát békét teremtő, feszültségoldó hatásait. Sokak szerint a dohányzásról való leszokást is segítheti - te..
Ár: 3 330 Ft
Indiaachát nyugikő Harmónia a szívedben Finom csillogásával, érdekes rajzolatával, lencseformára csiszolt, sima felületével oldja a stresszt és elűzi a gondokat ez a gyönyörű indiaachát nyugikő! Szorítsd ujjaid közé naponta pár percre, és tapasztald meg te is az indiai achát hatásait!..
Ár: 3 330 Ft
Lencse formájú karkötő. Vegyes ásvány gyöngyökből fűzött karlánc. Minden karkötő egyedi, különböző fajtájú gyöngyszemek találhatók rajtuk. Ásványok: Aventurin-Hegyikristály-Hematit-Howlit-Jáspis-Lápisz lazuli-Ónix-Pirit-Rodokrozit-Rodonit-Tigrisszem-Hópehely obszidián-Képjáspis-Unakit-Labradorit-Leo..
Ár: 5 920 Ft
Achát medál Madagaszkár Mahajanga tartományából Nagyon szépek ezek a madagaszkári achát medálok.A szépen formázott medálok, kiválóan alkalmasak a nyakláncunk díszítésére. Az ásvány színe és sávozása egyszerűen figyelemre méltó.Az achátok a test és a lélek egyensúlyának helyreállítására és h..
Ár: 2 590 Ft
1 - 20 megjelenítése 43 közül (3 oldal)
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.