Menü
Kosár tartalma

Iolit marokkő

Iolit marokkő
Iolit marokkő
Iolit marokkő
Iolit marokkő
Iolit marokkő
Iolit marokkő
Iolit marokkő
Iolit marokkő
Iolit marokkő
Iolit marokkő
Iolit marokkő
Iolit marokkő

Iolit más néven vízzafír az ibolyakék színű ásvány

Szinonima neve:

cordierit, dikroit, vízzafír

Nevének származása

Cordierit: nevét a francia minerológus P. L. A. Cordier tiszteletére választották, aki ezt az ásványt 1809-ben részletesen leírta.

Dikroit: a görög dikroia = kettős színű szóból vezethető le.

Iolit: a görög ionból = ibolya és a lithoszból = kő származik.

Ismertető

A cordierit rombos rendszerben kristályosodik.

Számos átalakult kőzet elegyrésze.

Rövid oszlopos kristályait gyakran legömbölyödött élű bázislapok zárják. A pszeudohexagonális ikresedés szinte általános.

A mállástól meg nem támadott cordierit lehet kékesibolya, szürkéskék, füstszürke vagy sárgás. Mállás után többnyire zöldesszürke.

A cordierit kettős törése gyenge. Matt üvegfénye csiszolással és fényesítéssel növelhető.

Ékszerkészítésre enyhén ibolyás árnyalatú, átlátszó kék köveket használnak. A csiszolást úgy választják ki, hogy a kék árnyalatot mélyítse és a pleokroizmust érvényre juttassa.

Az összenövések sillimanittal, biotittal, cirkonnal és más ásványokkal viszonylag gyakoriak. A sajátos vöröses árnyalatot a finom hematitkristály-zárványoknak köszönheti.

A cordieritek különféle kontakt-metamorf kristályos palákban, gneiszekben, gránitpegmatitokban és alkalmanként magmás kőzetekben találhatók.

A legszebb, csiszolásra alkalmas cordieriteket Madagaszkáron termelik ki. Átlátszó görgetegek, ún. vízzafírok származnak Srí Lankáról. További említésre méltó lelőhelyek: Finnország, Svédország, Norvégia és az Ural, Spanyolország, Észak-Amerika, Brazília és Japán.

Ékkőként a cordieritet kevéssé értékelik, viszonylag ritkán használják fel. A megmunkálást táblás, lépcsős vagy briliánscsiszolás formájában végzik, de kabosonként is előfordul. A zafírral összetéveszthető.

Története

Ha hihetünk a régi tudósításoknak, úgy a vikingek nyílt tengeri utazásaik során navigációs segédeszközként olyan követ használtak, amely a naphoz viszonyított állásához képest változtatta a színét. Ennek a „napkőnek” a segítségével borult időben is tudhatták a nap állását, és ennek megfelelően állapíthatták meg a menetirányt. Az újabb vizsgálatok is a történet valószínűségét igazolják. A cordierit ugyanis valóban színváltást mutat a fényhez viszonyított állásának megfelelően. A pleokroizmus ennél az ásványnál annyira erőteljes, hogy korábban a dikroit (kettős színű) nevet viselte. Az ásvány színe ibolyakék. Innen ered az iolit név.

Gyógyító ásvány

Testi hatás: Csökkenti az alkohol hatását és támogatja a máj méregtelenítését, regenerálódását. Jótékonyan hat a maláriára és a lázra, a légzőszervi betegségekre, mérsékli a migrént, segíti a hipofízist. Szabályozza a szervezet zsírháztartását.

Lelki hatás: Feloldja a függőségi viszonyokat, a kapcsolaton belüli nézetkülönbségeket, ezzel megszabadít környezetünk elvárásaitól.

Állatövi jegy: Vízöntő, Halak, Szűz, Bak

Csakra: Szívcsakra, torokcsakra

Iolit marokkő
INGYENES házhozszállítás
25.000 - Ft feletti rendelés esetén INGYENES házhozszállítást biztosítunk!

Iolit marokkő

Az ásványok gyógyító hatásai több évezredes megfigyeléseken, hagyományokon alapszik, de tudományosan nincsenek alátámasztva.

A gyógyító kövek nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és az egészségügyi ellátást!

Ár: 1 760 Ft

Adatok

Jellemzők
LelőhelyIndia
SzínKék
Méretek
Hossz2.00 cm - 3.50 cm
Szélesség1.80 cm - 2.70 cm
Magasság1.00 cm - 2.20 cm
Súly14.00 g - 25.00 g
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.