Menü
Kosár tartalma

Pirit ásvány

Pirit ásvány
Pirit ásvány
Pirit ásvány
Pirit ásvány
Nincs raktáron
Pirit ásvány
Pirit ásvány
Pirit ásvány
Pirit ásvány

Aranyló pirit ásvány

Nevének származása

Neve a görög püritész = tűzkő szóból származik, ez arra utal, ha a kőre ráütünk, szikrázik.

Ismertető:

A pirit szabályos rendszerben kristályosodik. Jellemző kristályformái a kocka vagy pentagon-dodekaéder, ezeket néha piritoédernek is nevezik.

Gyakori az ikresedés. A pirit vaskos megjelenésű, szemcsés és sugaras aggregátumokban is megjelenik.

A pirit lehet tömeges, szemcsés, vesés, cseppköves, szőlős és gumós. Bázisos magmás kőzetekben szételegyedéssel, pirrhotinnal, pentlandittal; pegmatitokban, szkarnokban; hidrotermás tömzsökben, telérekben más szulfidokkal; üledékes és metamorf is lehet.

A pirit a kvarccal és a kalcittal együtt a természetben a legelterjedtebb ásványok közé tartozik, szinte mindenféle körülmények között létrejön. Az ipar kénsavgyártáshoz használja.

A piritnek fémes fénye és sárga színe van. Aranyra emlékeztető színe miatt „bolondok aranyának” is nevezik.

Pirit Története

A pirit természetes fénye a csiszolás következtében rendkívül megerősödik. Már az antik Görögországban is belefoglalták fülbevalókba vagy amulettként viselték.

Nagy, polírozott piritlapokat találtak inka sírokban. Ezek a lapok valószínűleg tükörként szolgáltak.

Mindenekelőtt a görög és olasz lelőhelyekről származó piriteket csiszolták korábban kis kör alakú rózsákká. Ezek alsó része lapos, a teteje pedig hatszögű piramis volt.

A 18. század közepén élt Dubarry grófnő különösen kedvelte a piritet ékkő gyanánt, de népszerű volt ez az ásvány Viktória királynő uralkodása idején is.

Gyógyító ásvány:

A piritet az önbecsülés, a bőség és az öröm tudatossága kövének is nevezik. Segít önmagunk értékeit megtalálni. Feloldja félelmeinket.

Feltölt energiával és segíti a sejtképződést. Gyógyítja a csontokat, az emésztőrendszert, a bélrendszert, a gyomor és hurutos panaszokat, a keringési rendszert és a visszereket.

Jó hatással van az asztmára és a légzőszervi betegségekre.

Állatövi jegy: Oroszlán

Pirit ásvány

Pirit ásvány

Az ásványok gyógyító hatásai több évezredes megfigyeléseken, hagyományokon alapszik, de tudományosan nincsenek alátámasztva.

A gyógyító kövek nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és az egészségügyi ellátást!

Ár: 7 990 Ft

Adatok

Jellemzők
LelőhelyPeru
SzínAranysárga
Méretek
Hossz5.50 cm - 6.50 cm
Szélesség3.50 cm - 5.50 cm
Magasság3.80 cm - 4.50 cm
Súly200.00 g - 300.00 g
Cookie-kat használunk a böngészési élmény és a weboldalunk funkcionalitásának javítása érdekében. Weboldalunk használatával elfogadja a cookie-k használatát.